(85)

Kolme muskettisoturia

ljudbok och e-bok


Kun nuori ja seikkailunhaluinen d‘Artagnan tapaa Ranskan kuninkaan eliittijoukot, muskettisoturit ja ystĂ€vykset Athoksen, Portoksen ja Aramiksen, alkaa kiivas kertomus tĂ€ynnĂ€ draamaa, huumoria, rakkautta sekĂ€ Ranskan hovin kohtalokasta valtapeliĂ€. TĂ€mĂ€ suuri, historiallinen romaani on intohimoinen ja sĂ€ihkyvĂ€ osa 1800-luvun menestyksekĂ€stĂ€ romaaniperinnettĂ€.

Kolme muskettisoturia on ranskalaisen kirjailijasuuruuden Alexandre Dumas‘n tunnetuin ja suosituin romaani – seuraajanaan synkempisĂ€vyinen Monte-Criston kreivi. Kuten brittilĂ€inen kirjailija ja historioitsija Simon Sebag Montefiore on kirjoittanut: "Dumas‘n teokset eivĂ€t ole vain ajattomia, ne ovat universaaleja."

Toinen Ranskan kaikkien aikojen suurimmista kirjailijoista, Victor Hugo, kuvasi Alexandre Dumas‘sta sanoen: "Dumas ravitsee sielua, mieltĂ€ ja Ă€lyĂ€... HĂ€n nostattaa lukijassaan lukemisen janon."

Vuonna 2002 Ranskan silloinen presidentti Jacques Chirac jĂ€rjesti seremonian, jossa muskettisotureiksi pukeutuneet Ranskan kansallisen armeijan jĂ€senet siirsivĂ€t Alexandre Dumas‘n maalliset jÀÀnteet ikuiseen lepoon Pariisin PanthĂ©oniin.

"HĂ€nen kanssaan me olemme kaikki olleet d‘Artagnan ja Monte-Cristo", lausui presidentti.

Kolme muskettisoturia on vuoden 1916 jĂ€lkeen filmatisoitu yli 20 kertaa, ja vain muutamat elokuvaversioista ovat onnistuneet siirtĂ€mÀÀn valkokankaalle koko Dumas‘n teoksen ajattoman elinvoimaisuuden.