(0)

Kom i den sidste nattevagt

e-bok


"Ingen kan se dĂžden i Ăžjnene.

Ingen kan vĂŠre fuldstĂŠndig afklaret eller helt ligeglad med dĂždens realitet. Men fordi vi ikke kan se dĂžden i Ăžjnene, kan vi godt tale om den og tale lige ud om den – vi kan i hvert fald komme lĂŠngere i den Ă„bne samtale end udenoms-snakken gĂžr det.

I dÞdsannoncer er meget fÄ dÞde. De er gÄet bort, de er ikke mere, de har fÄet fred eller er sovet ind, og om et gammelt menneske pÄ over 90 Är kan man lÊse, at det pludselig er revet vÊk, selvom det ikke kan komme helt bag pÄ nogen, at mennesker dÞr, nÄr de har nÄet sÄ hÞj en alder."

SjÊlesÞrger og sogneprÊst Bente Chernitz fortÊller om de mange tanker og overvejelser, der kommer, nÄr man fÄr at vide, at man selv eller en af ens nÊrmeste skal dÞ. Nogle tÞr nÊsten ikke se sandheden i Þjnene, mens andre overvÊldes af angst, depression, hÄbet om et liv efter dÞden og en barmhjertig Gud. Bogen er gavnlig lÊsning for ethvert menneske, men sÊrligt dem, der har svÊrt ved at snakke om dÞden.

Bente Chemnitz (1951-2006) var en dansk sogneprĂŠst og forfatter, der skrev en lang rĂŠkke bĂžger om menneskets forhold til dĂžden. Hun var lĂŠnge ansat som hospitalsprĂŠst pĂ„ Rigshospitalet og efterfĂžlgende Roskilde Amts Sygehus KĂžge. I mange Ă„r fulgte Bente Chernitz sjĂŠlesĂžrgeruddannelsen hos psykiater Åse Stubbe Teglbjerg og Ă„bnede sidenhen en klinik for sjĂŠlesorg, hvor hun rĂ„dgav folk om dĂžden.