(0)

Komedie i mol

ljudbok och e-bok


Vi er i Holland under anden verdenskrig. Marie og Wim er et helt almindeligt par, der har indvilget i at skjule en jÞdisk parfumesÊlger, som de kun kender som Nico. Trods den anspÊndte situation opstÄr der mellem dem Þjeblikke af inderlighed og en fÞlelse af samhÞrighed, indtil Nico pÄdrager sig en lungebetÊndelse og dÞr.

Ud over sorgen stÄr Marie og Wim nu med det problem, at de skal have fjernet Nicos lig uden at udsÊtte sig selv eller modstandsbevÊgelsen for fare.

'Komedie i mol' er en lavmĂŠlt og gribende fortĂŠlling om, hvordan mennesker mĂžder hinanden og reagerer under ekstreme omstĂŠndigheder.

Hans Keilson blev fĂždt i Tyskland i december 1909 og dĂžde i en alder af 101 Ă„r i maj 2011. PĂ„ grund af nazisternes jĂždelove kunne han ikke finde arbejde i 30’ernes Tyskland og flygtede i 1936 til Holland.

I 1941 mÄtte han gÄ under jorden, og den hollandske modstandsbevÊgelse bad ham om at vÊre besÞgs- og samtaleven med jÞdiske bÞrn, som var blevet skilt fra deres forÊldre. Det er erfaringerne herfra, som er hovedinspirationen for Keilsons senere bÞger.

Under krigen blev begge hans forĂŠldre desuden sendt til Auschwitz, hvor de dĂžde, og i interviews har Keilson givet udtryk for stor skyldfĂžlelse over, at han ikke kunne redde dem.

Hans Keilsons romaner udkom fĂžrste gang i 1930’erne og 1940’erne, hvor de blev godt modtaget, men ikke fik den store udbredelse. Men efter Ă„rtusindeskiftet er hans bĂžger blevet genopdaget og udgivet pĂ„ flere sprog, og det store gennembrud kom, da bĂ„de Komedie i mol og Modstanderens dĂžd i 2010 udkom i USA under stor mediebevĂ„genhed. Nu er hans bĂžger oversat til mere end 20 sprog, og han bliver overalt anerkendt som en af de store forfatter med krigen som tema.


UpplÀsare: Paul Becker
LĂ€ngd: