(0)

Kosto

e-bok


Vauhdikas tarina luokkaeroista ja kytevÀstÀ kostosta 1800-luvun Ranskassa.

Nuori Jean Teterol on pennitön löytölapsi, mutta terÀvÀpÀinen ja ahkera. HÀn työskentelee renkinÀ Saligneux'n paronin mailla. Jean on sitÀ mieltÀ, ettÀ kaikki ihmiset ovat luontaisesti saman arvoisia syntyperÀstÀ riippumatta. TÀllaista röyhkeyttÀ paroni ei voi sietÀÀ, sillÀ hÀn on ankara ja epÀoikeudenmukainen mies. ErÀÀn riidan jÀlkeen Jean pÀÀttÀÀ kirjaimellisesti karistaa kartanon pölyt kannoiltaan. HÀn lÀhtee, tietÀmÀttÀ minne, mutta varmana siitÀ, ettÀ menestyy vielÀ elÀmÀssÀÀn ja nÀyttÀÀ vielÀ paronille.

Jean rikastuukin ahkeruudella, ÀlyllÀ ja hyvÀllÀ onnella. HÀnestÀ tulee pahasuinen mutta sisimmÀssÀÀn hyvÀsydÀminen, menestynyt ja vaikutusvaltainen mies. ViisikymppisenÀ hÀn pÀÀttÀÀ palata Saligneux'hon nÀyttÀmÀÀn paronille pitkÀÀ nenÀÀ, mutta vanha paroni onkin kuollut, ja kartanoa hallitsee tÀmÀn poika, itsekin epÀmiellyttÀvÀ ihminen. Teterol alkaa toteuttaa kostosuunnitelmaansa entistÀ voimallisemmin ja pÀÀttÀÀ vallata rahalla ja suhteilla koko Saligneux'n itselleen.

Victor Cherbuliez (1829–1899) oli sveitsilĂ€issyntyinen ranskalainen kirjailija ja kirjallisuuskriitikko ja Ranskan akatemian jĂ€sen. HĂ€n kirjoitti noin 30 romaania, joista kolme on suomennettu.