(0)

Krigens konsekvenser. Anden verdenskrig i dansk og finsk historiekultur

e-bok


”For de fleste danskere kom den tyske invasion i 1940 sĂ„ uventet og snigende, at mange mĂ„ have troet, de stadig lĂ„ og drĂžmte. Man var gĂ„et i seng aftenen fĂžr i en fri, fredelig, demokratisk nation med tusind Ă„rs selvstĂŠndighed bag sig. NĂŠste morgen vĂ„gner man op i et land, hvor tyske soldater spankulerer rundt og opfĂžrer sig som landets nye herskere.”

Claes Johansen fortÊller om betydningen af Anden Verdenskrig for henholdsvis Danmark og Finland. Bogen beskÊftiger sig ikke kun med de konkrete begivenheder, men ogsÄ med opfattelsen af krigen og besÊttelsen i befolkningerne, og hvilken betydning den kollektive historiefortÊlling har haft for Ärene umiddelbart efter Anden Verdenskrig.

Bogen beskriver ogsÄ Anden Verdenskrig og efterkrigstiden, som det blev oplevet af Claes Johansens forÊldre og bedsteforÊldre og giver dermed bÄde et personligt og et historisk perspektiv pÄ de begivenheder, der har formet flere generationer af bÄde danskere og finner.

Bogen udkom fĂžrste gang i 2015.

Den danske forfatter Claes Johansen (f. 1957) debuterede i 1986 med ”Frygtelige Vera og andre noveller”. Sidenhen er det blevet til et véld af bþger, der strékker sig over genrer som bþrnebþger, historiske romaner, noveller, voksenbþger og romaner.