(0)

Krigens scenografi

e-bok


Med Krigens scenografi fÞlger vi forfatterne pÄ deres rejser igennem Bosnien og Serbien i 2003.

De er til stede ved den dramatiske anholdelse af en krigsforbryder i Beograd, og de mĂžder en minister under Milosevic og en leder fra Sjesjels nationalistiske parti, der nu er Serbiens stĂžrste.

De diskuterer med forfatterne til det politiske programskrift bag krigene - det serbiske Akademis Memorandum - og de fremlĂŠgger den nyeste viden om den omfattende serbiske planlĂŠgning af den 'etniske udrensning' i Bosnien.

De gÄr bag om den bosniske prÊsident Izetbegovic' demokratiske facade. Var denne islamiske fundamentalist i virkeligheden - mÄske uden selv at fatte det - en marionet for sine serbiske modstandere i Beograd?

Hvad er krigens effekter pÄ samfundene den dag i dag? Bosnien er sÞnderdelt og styret af tre nationalistiske klaner. I Serbien er de krÊfter, der stod bag krigene, vendt tilbage til den politiske scene. Hvad indebÊrer Nation building, og hvilken form for stÞtte har sÄdanne ruinerede lande brug for?

Hvem skal gribe ind, hvornÄr, og hvorfor skal det internationale samfund blande sig nÄr mennesker forfÞlges pga. deres etniske tilhÞrsforhold?

I et afsluttende essay - I krigens ruiner - vurderer forfatterne hvordan europĂŠerne er blevet forfĂžrt af dette drama - og hvad det vil betyde for det 21. Ă„rhundredes politik.