(53)

Kuolinsiivous

ljudbok och e-bok


Vuodet tulevat ja menevÀt, kuukaudet palaavat

Eeva Kilven pÀivÀkirjamerkinnöissÀ 27 vuotta kiertyy 12 kuukaudeksi. JokapÀivÀiset havainnot ja huolet, unet, kuvitelmat ja muistot kerÀtÀÀn yhteen. Koti on siivottava - kuolemaa varten. PÀivÀkirja tÀyttyy vanhenemisen ja yksinÀisyyden riipaisuista mutta myös kiitollisuuden tunteista ja ilon lÀikÀhdyksistÀ. IkÀvöinnin kipu kohdistuu milloin rajan taakse jÀÀneeseen kotiseutuun ja Àidin sanoihin, milloin kaikonneisiin rakkauksiin tai kuurupiilostaan pilkistÀvÀÀn nuoruuteen. Humoristiset huomiot ja eroottiset unet johdattelevat herkÀn tÀhystÀjÀn sieluun.

Kuolinsiivous - vanhenemisen filosofinen vuosikalenteri - on vangitseva kokoelma aforismeja, runoja ja arkisia mietteitÀ vuosilta 1984-2011.

Eeva Kilpi syntyi 18. helmikuuta 1928 Hiitolassa, Laatokan Karjalassa. Kilpi onkin kĂ€sitellyt evakkoaiheita useissa teoksissaan. HĂ€net tunnetaan myös luonnon sekĂ€ tyttöyden ja naisen vahvana kuvaajana: Kilven teoksista kaikenikĂ€iset naiset ovat saaneet voimaa katsoa itseÀÀn lempein silmin. Kilpi on julkaissut romaaneja, runoja, novelleja sekĂ€ muistelmia ja pĂ€ivĂ€kirjateoksia. HĂ€n on saanut urallaan useita palkintoja, mm. Valtion kirjallisuuspalkinnon vuosina 1968, 1974 ja 1984. Vuonna 1974 hĂ€nelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali. Yli kolmenkymmenen teoksen tuotannosta tunnetuimpia ovat HÀÀtanhu, ElĂ€mĂ€ edestakaisin sekĂ€ omaelĂ€mĂ€kerrallinen sotatrilogia Talvisodan aika, VĂ€lirauhan aika ja Jatkosodan aika. Eeva Kilpi kirjoitti ylioppilaaksi Imatran yhteiskoulusta 1946 ja aloitti samana vuonna opinnot Helsingin yliopistossa. Vuonna 1953 hĂ€n valmistui filosofian kandidaatiksi ja on toiminut vuodesta 1959 vapaana kirjailijana. Kilpi on ollut Suomen PEN-klubin puheenjohtajana vuosina 1970–75 ja Suomen kirjailijaliiton johtokunnassa vuosina 1971–73. HĂ€n asuu Espoossa.


UpplÀsare: Eija Ahvo
LĂ€ngd: