(0)

Kuupik Kleist

e-bok


Tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist overtog regeringsmagten i GrĂžnland i 2009. Netop i de dage, da selvstyret blev indfĂžrt.

Kuupik Kleist satte sig efter en historisk valgsejr i spidsen for en omkalfatring af landet: Reformer skulle pÄ skinner, de udstÞdte skulle lÞftes ud af fattigdom, der skulle gang i rÄstofindustrien og gÞres op med vennetjenester og voksende racisme i landet. Fremfor alt var ambitionen at give GrÞnland en stÊrk stemme pÄ den internationale scene. Den voksende interesse for det hÞje nord skulle udnyttes til at forbedre oprindelige folks levevilkÄr i hele Arktis.

Med Kuupik Kleist som guide belyser denne bog alle aktuelle GrÞnlands-temaer: SelvstÊndighedskampen, forholdet til stormagterne, klimakrisen og de endnu Äbne sÄr mellem GrÞnland og Danmark. Samtidig er bogen et fascinerende blik ind i magtens maskinrum. Med brug af insider-kilder afdÊkkes hidtil ukendte forlÞb, blandt andet fordÊkte forsÞg pÄ at pÄvirke grÞnlandske beslutningstagere, nÄr milliarder var pÄ spil.

PĂ„ det menneskelige plan personificerer Kuupik Kleist de udfordringer, hans generation mĂ„tte kĂŠmpe med. Som ung rĂžg han ind i et misbrug og en eksistentiel krise. Men han rejste sig og tog ansvar, ikke kun for sig selv og sin familie, men for landets udvikling. Livet igennem har han holdt fast i de vĂŠrdier, han fik med fra sin kommunistiske far: KĂŠmp for din og landets ret – og vĂŠrn om de svage.