(0)

Kvinden i guld

ljudbok


En kvindes og en families skĂŠbne midt i kunst, krig og kĂŠrlighed.

Nazisterne omdĂžbte Gustav Klimts berĂžmte maleri til "Kvinde i guld" for at slĂžre deres forbrydelser. I virkeligheden hed billedet "PortrĂŠt af Adele Bloch-Bauer" - og Adele var en rig, forfĂžrende smuk jĂždisk kvinde i datidens Wien.

Klimt var eftertragtet portrĂŠtmaler i byens bedre kredse, og han malede over hundrede skitser og flere malerier af lige netop Adele. Var de i virkeligheden elskende? Og hvilket liv levede Adele, hendes sĂžstre og veninder i den stokkonservative by?

Adeles far var direktÞr i en af de stÞrste banker i Habsburgriget, direktÞr for Orientjernbanerne og kunstsamler, og hun voksede op i en stenrig familie, hvor kvinder hverken mÄtte uddanne sig eller arbejde. Hun blev gift med den noget Êldre og noget mindre farverige sukkerbaron Ferdinand Bauer, et Êgteskab der forblev barnlÞst.

Klimt, sĂžn af en fattig gravĂžr, var en kĂŠttersk moderne kunstner, som det bedre borgerskab elskede at hade, men for kvinderne blev Klimts atelier en oase. Her blev de set som selvstĂŠndige Ă„ndelige, sanselige og erotiske vĂŠsner – ikke. kun som dĂžtre, hustruer og mĂždre.

Farverigt og levende fortĂŠller OÂŽConner om Klimts tid, om alle de nye strĂžmninger og spĂŠndinger i datidens Wien. Om Adeles liv, og ikke mindst, hvad der skete med Adeles familie, med maleriet og al deres ejendom, da nazisterne marcherede ind i Wien og alting blev lagt Ăžde.

FÞrst 60 Är efter krigen lykkes det Adeles slÊgtninge efter en langstrakt og banebrydende retssag mod de Þstrigske myndigheder at fÄ tilkendt retten til maleriet, der siden bliver solgt som det dyreste maleri i verden.

Anne-Marie OÂŽConnor er amerikansk kunsthistoriker, journalist og udenrigskorrespondent. Hendes bog om Klimt og Adele har vundet en rĂŠkke priser og er filmatiseret under titlen "Kvinden i guld" med Simon Curtis som instruktĂžr og Helen Mirren i hovedrollen.

Dansk filmpremiere 2015

Kvinden i guld er indlĂŠst af Bolette SchrĂžder i 2015