(0)

Kvinders organisering i det danske socialdemokrati 1908-69

e-bok


"I arbejderbevÊgelsens barndom var spÞrgsmÄlet ikke, HVORDAN kvinderne skulle organiseres, men OM bevÊgelsen overhovedet skulle satse pÄ at organisere kvinderne. I den tidlige industrialiseringsfase fremkom i alle europÊiske lande krav om forbud mod kvinders arbejde uden for hjemmet. Enten udtrykt helt generelt eller som forbud mod kvindearbejdet i industrien."

Drude Dahlerups artikel fra 1979 omhandler den hÄrde kamp for kvinders rettigheder inden for det danske socialdemokrati i perioden 1908-1969 og den heftige debat, der florerede om, hvorvidt kvinder overhovedet skulle organiseres. Artiklen belyser en vigtig tid, hvor kvindekampen og arbejderkampen risikerede at komme i konflikt.

Drude Dahlerup (f. 1945) er dansk kvinde- og samfundsforsker og professor i statskundskab tilknyttet Stockholm Universitet og RUC. I 1970 var hun med til at starte RÞdstrÞmpebevÊgelsen i Danmark som en del af den nye internationale kvindebevÊgelse og har lige siden kÊmpet for kvinders rettigheder i bÄde Danmark og i udlandet.

I 1990’erne markerede Drude Dahlerup sig i kampen mod EU og var i 1992 med til at stifte JuniBevégelsen, som blev en af de ledende EU-kritiske bevégelser.

Drude Dahlerup var med til at udvikle den nye kvindeforskning, i dag kĂžnsforskning, i Danmark, i Norden og internationalt, og hun har vĂŠret leder af Center for kvinde- og kĂžnsstudier ved Aarhus Universitet samt medlem af bestyrelsen for KVINFO.