(2)

Land af sne og aske

ljudbok och e-bok


1944, det nordĂžstlige Lapland: En ung finsk mand arbejder som tolk i en tyskledet fangelejr. Her bliver han vidne til og medskyldig i de umenneskeligheder, der er hverdag i lejren.

1947, det vestlige Lapland: En kvinde ankommer med sit fotoudstyr til Enontekiö. Hun skal dokumentere samernes liv, men har ogsÄ en anden dagsorden: at finde sin mand, der forsvandt under krigen.

LAND AF SNE OG ASKE er en roman om en kvindes sĂžgen og en mands moralske kvaler. Den golde fortĂŠlling om dybe traumer, folkesorg og fangelejrenes hemmeligheder er en berusende lĂŠseoplevelse.

Petra Rautiainen, fÞdt 1988, arbejder lige nu pÄ sin ph.d.-afhandling om reprÊsentationen af det samiske folk i finske medier.

Land af sne og aske er hendes debutroman.

Finland var under Anden Verdenskrig allieret med Nazityskland mod Sovjetunionen. I 1944 gjorde tyskerne brug af den brĂŠndte jords taktik, og Lapland blev brĂŠndt ned til grunden. I Ă„rtier hed det sig, at der ikke havde vĂŠret nazi-lejre i Finland, og at ingen finner havde vĂŠret medskyldige i deportationen af jĂžder. Nyere historisk research har dog fastslĂ„et, at dette var lĂžgn: Der er fundet rester fra over 200 nazi-lejre i Nordfinland. Raceprojekterne pĂ„ samefolket – Laplands oprindelige befolkning i det nordlige Norge, Sverige, Finland og Rusland – fortsatte i Finland efter krigen, helt op til 1960erne og 1970erne. I dag er samerne det eneste officielt anerkendte oprindelige folk i Europa.

FOTO: JONNE RÄSÄNEN

OMSLAG: TUOMO PARIKKA

“Et solidt og intenst thrillerplot ... Land af sne og aske beskriver ambitiþst og smukt det komplekse landkort, som Lapland var i 1940erne.”

Helsingin Sanomat

“Rautiainen giver samerne stemme fremfor at skildre dem som stiltiende eller passive ofre ... Romanen peger ikke fingre, men giver stof til eftertanke.”

  Loostñơ

Vinder af Savonia Prisen

“En storslĂ„et debutroman som bringer ufortalte og svĂŠre temaer fra Finlands historie frem i lyset, sĂ„som de tyskledede fangelejre, finske nazisympatier, koloniseringen af samernes land. Den smukke, poetiske beskrivelse af Laplands natur og den kĂŠrlighedshistorie, der udvikler sig i baggrunden, balancerer krigens grusomhed.”

Savonia Prisens jury

“Léseren vender siderne i rekordfart.”

Savon Sanomat