(0)

Landsbyhistorier fra Sicilien

e-bok


"Verga stÄr pÄ sin egen grund, har sit eget syn, og de mennesker, han maler, bevÊger sig pÄ et jordsmon, hvorover han er ubetinget herre."

SÄdan skrev Georg Brandes i sit forord til "Landsbyhistorier fra Sicilien", da den udkom pÄ dansk i 1899. Historierne tager os med til et traditionsbundet samfund, hvor livet forlÞber, som det har gjort i generationer.

Giovanni Verga prÊsenterer os for en soldat, der kommer hjem fra krigen og opdager, at hans ungdomskÊrlighed er forlovet med en anden. Vi mÞder en kvinde, der kaldes ulvinden, fordi hun stolt og alene spankulerer gennem landsbyen og besnÊrer alle mÊnd pÄ sin vej. Lige sÄ begÊret som hun er af mÊnd, lige sÄ hadet og frygtet er hun af kvinder, og ingen fÞler dette had sÄ tungt, som hendes unge datter, som ingen vil gifte sig med pÄ grund af hendes mor.

Giovanni Verga (1840-1922) var en af sin samtids stÞrste forfattere i Italien. Han udgav en lang rÊkke romaner og noveller, hvoraf mange er oversat til fremmedsprog. En del af hans fortÊllinger foregÄr i borgerlige miljÞer i de stÞrre italienske byer, mens mange af hans senere historier foregÄr pÄ hans fÞdeÞ, Sicilien, blandt jÊvne folk.