(0)

Lapland

e-bok


"Jeg kom fra lĂŠngere Tids omstrejfende Liv blandt Lapper. Vi havde rejst sammen, sovet sammen, spist sammen, dĂžjet ondt sammen; og det forekom mig, at jeg havde oplevet meget mĂŠrkeligt sammen med disse NaturbĂžrn, hvis eneste Livsbetingelse netop er de store Vildmarker, som Civilisationen endnu ikke har lagt under Aaget.

Det havde véret dejligt at fare med disse smaa, nþjsomme Mennesker, der elskedes deres Midnatssol og deres Nordlys, deres Rener og deres lune Skove hþjere end Hus og Hjem. Den havde véret éventyrlig, min Rejse deroppe; og netop som Skiene bar mig ned over det sidste Fjéld til en larmende By, syntes jeg, at Æventyret kulminerede."

Polarfarer Knud Rasmussens bog om menneskene, naturen og livet i det nordskandinaviske Lapland.

Bogen er skrevet i og med samtidens sprog og retskrivning.

Knud Rasmussen (1878-1933) var en dansk-grÞnlandsk polarforsker. Han blev fÞdt i Illulissat, der tidligere blev kaldt Jacobshavn, og boede i GrÞnland de fÞrste 12 Är af sit liv, inden han blev sendt pÄ kostskole i Danmark. Som voksen tog han tilbage til GrÞnland og gennemfÞrte syv ekspeditioner.

Knud Rasmussen var flittig til at dokumentere sine oplevelser, fÞre dagbog og indsamle materiale og skrive bÞger, nÄr han var i Danmark. PÄ grund af sin opvÊkst kendte Knud Rasmussen en del til grÞnlandsk sang- og fortÊlletradition og fortsatte sin interesse for denne del af kulturen som voksen ved at indsamle myter og sagn rundt omkring i bygderne.

Knud Rasmussen blev slÄet til ridder af Dannebrog og modtog desuden Dannebrogordenens HÊderstegn.