(245)

Liekinkantajat

ljudbok och e-bok


Ilman valoa ja lÀmpöÀ ei Suomen talvesta selviÀ. NiinpÀ lÀmmitetÀÀn kaakeliuuneja, pöydÀlle nostetaan öljylamppu ja pimeÀÀn lÀhdetÀÀn myrskylyhtyÀ kantaen. Samaan tapaan idealistin rinnassa palava liekki sytyttÀÀ innostuksen, jonka roihu leviÀÀ laajalle suurten kansanliikkeiden aikana 1800-luvun lopulla.

Ulla-Lena Lundbergin romaanin keskiössÀ on Finnsinkansanopisto, jonka perustaminen on jo itsessÀÀn suuri voitto. Opistosta tulee innostavien keskustelujen nÀyttÀmö. VenÀlÀistÀmiskaudella kiistaa kÀydÀÀn aktivismin ja lainkuuliaisuuden suhteesta. Kansanopisto on epÀpoliittinen, se on tarkoitettu sivistyksen tyyssijaksi, mutta...

Lundberg ei olisi Lundberg, ellei hÀn lÀhestyisi tapahtumia pÀÀhenkilöidensÀ kautta. HÀn kuvaa kolmen pariskunnan elÀmÀÀ kolmen sukupolven ajan - Vaasan palosta elokuussa 1852 Krimin sodan kautta 1920-luvun lopulle - lukutaidottomuudesta tyttökoulujen ja yliopistojen kautta pakkomielteiseen koulupelkoon. YksittÀisen ihmisen elÀmÀ, epÀilykset, arjen loputon raadanta ja etenkin kaikkinielevÀ, kuluttava rakkaus työntÀvÀt Suomen kohtalon toisinaan pitkÀksikin ajaksi taka-alalle.

Ulla-Lena Lundberg (s. 1947) on syntynyt Kökarissa ja asuu Porvoossa. Moninkertaisesti palkittu kirjailija on julkaissut romaaneja, runoja, matkakertomuksia ja raportteja. Finlandia-palkinnon hĂ€n voitti menestysromaanillaan JÀÀ (Is, S&S, 2012, suom. Leena Vallisaari). Vuonna 1993 hĂ€net nimitettiin Åbo Akademin kunniatohtoriksi.


UpplÀsare: Eija Ahvo
LĂ€ngd: