(3)

Liv andre har levet

ljudbok och e-bok


Eilert Knudtson er kommet tilbage til Norge for at trĂŠffe sine sĂžskende.

Og for at komme sig over sorgen og tabet, efter at Martha dþde i barselsseng og efterlod ham, alene med deres otte bþrn. Året er 1927.

Seksten Ă„r gamle Lars vil med Eilert tilbage til Canada. Han siger, han mĂ„ vĂŠk, fordi en sten skygger for solen, hvor han er nu. Og onklen vil gerne have ham med. For Eilert mangler selskab – og arbejdskraft, og Lars er stĂŠrk.

Lars Hoems liv i Canada bliver en mĂžrk trĂ„d i romanen, der fĂžrer frem mod de nĂ„deslĂžse depressionsĂ„r i 30’erne.

Og Eilert kommer ind i en hĂ„rd kamp – med myndighederne. Da han ikke kan betale afdrag pĂ„ den jord, han har kĂžbt for at klare sig, tvinger myndighederne ham til at leje hans ejendom. Den ĂŠldre farmer kĂŠmper med tĂžrke, haglstorme og grĂŠshopper – foruden faldende priser – for at vinde tilbage, hvad han har tabt.

"Liv andre har levet" er en stor familiesaga med uforglemmelige hovedpersoner. Romanen stiller med stor skarphed det fundamentale spÞrgsmÄl: I hvor hÞj grad kan et menneske styre sit liv ved egen indsats, og hvor meget bliver afgjort af krÊfter, som vi ikke rÄder over?

"Edvard Hoems slĂŠgtshistorie er moderne verdenshistorie, og den fortsĂŠtter. NĂ„r Hoem skriver om sine romdalske forfĂŠdre og deres menneskelige lĂŠngsler efter et land at leve i, skriver han ogsĂ„ om dagens migranter." – Klassekampen

Edvard Hoem (f. 1949) er en prisvindende norsk forfatter. Han slog igennem med romanen "KjĂŠrleikens ferjreiser" da han var kun 25 Ă„r gammel og har siden skrevet talrige romaner, digtsamlinger og skuespil. I 1997 var han med til oprette Det Norske Shakespeareselskab og har i mange Ă„r beskĂŠftiget sig med oversĂŠttelse af Shakespeares klassiske vĂŠrker til nynorsk.