(4)

Livsens ondskab

ljudbok och e-bok


"Livsens ondskab" hĂžrer til blandt Gustav Wieds allermest populĂŠre romaner – en satirisk skildring af en dansk provinsby, GammelkĂžbing, anno 1900 med bidende, morsomme portrĂŠtter af borgerskabets selvhĂžjtidelige latterlighed. Persongalleriet tĂŠller blandt andet den lille vanskabte "Thummelumsen", der Ăžnsker at kĂžbe familiegĂ„rden tilbage, realisten og toldkontrollĂžren Knagsted og vennen, den idealistiske overlĂŠrer Clausen. SmĂ„borgersatiren strĂžmmer gennem vĂŠrket, der pĂ„ nuanceret og psykologisk vis afslĂžrer borgerskabets dobbeltmoral og den syndige menneskesjĂŠl. En tragikomisk og giftig skildring af livets meningslĂžshed. "Livsens ondskab" kan lĂŠses som fĂžrste roman i GammelkĂžbing-trilogien, der ogsĂ„ tĂŠller "Knagsted" og "Pastor SĂžrensen & co.".

"Livsens ondskab" kan lÊses som fÞrste roman i GammelkÞbing-trilogien, der ogsÄ tÊller "Knagsted" og "Pastor SÞrensen & co.".

Gustav Wied (1858-1914) var en nÄdeslÞs revser af det bedre borgerskab og af dets, ifÞlge ham, udtalte degeneration. Med en svaghed for det skandalÞse udfoldede han spÊndingen mellem borgerskabets kÞnsforskrÊkkede harme og samtidige betagelse af den mere vulgÊre livsstil. Og det var ikke uden omkostninger: pÄ et tidspunkt rÞg han nogle uger i fÊngsel, dÞmt for litterÊr usÊdelighed. Wied giver et morsomt indblik i 1900-tallets Danmark, men under hans satiriske bid ligger en fortvivlelse. En desillusioneret pessimists forsÞg pÄ at hÄndtere livets meningslÞshed med humor.

VĂŠrkernes sĂŠrlige konstellation af det tidstypiske og det almenmenneskeligt har sikret dem klassikerstatus og eviggyldig relevans.


UpplÀsare: Paul Becker
LĂ€ngd: