(0)

Livtag med den etiske fordring

e-bok


Der er nÊppe noget andet dansk teologisk eller filosofisk vÊrk fra nyere tid, der er blevet lÊst sÄ indgÄende og i sÄ mange forskellige sammenhÊnge som LÞgstrups 'Den etiske fordring'. Lige fra bogen udkom fÞrste gang i 1956, har den vÊret en stadig inspirationskilde for bÄde fagfolk og den bredere offentlighed. Og interessen har pÄ ingen mÄde vÊret dalende. Fra internationalt hold har sÄ fremtrÊdende tÊnkere som Zygmunt Bauman og Alasdair MacIntyre kastet sig over bogen; og i Danmark og de Þvrige skandinaviske lande indgÄr den som pensum pÄ universiteter, seminarier og sygeplejeskoler, ligesom det vrimler med hÞjskolekurser, studiekredse og foredrag herom.

Hensigten med ‘Livtag med den etiske fordring’ er at imĂždekomme denne store interesse for LĂžgstrups hovedvĂŠrk. En rĂŠkke LĂžgstrupkendere fra ind- og udland med vidt forskellig faglig baggrund behandler hver sit tema fra bogen, sĂ„ledes at den tvĂŠrfaglige Ă„benhed, der udmĂŠrkede LĂžgstrups tĂŠnkning, bibeholdes. En rĂŠkke af bidragene forfĂžlger bestemte temaer, der lĂžber som en rĂžd trĂ„d gennem hele Den etiske fordring. Andre bidrag fokuserer pĂ„ et bestemt afsnit i LĂžgstrups bog og sĂŠtter det ind i en stĂžrre kontekst. Endelig giver nogle af bidragene med afsĂŠt i Den etiske fordring et udblik til LĂžgstrups Ăžvrige forfatterskab.

Bogen indeholder fĂžlgende artikler:

- VEJEN TIL DEN ETISKE FORDRING af Kees van Kooten Niekerk

- OM KOMPLEMENTARITETEN MELLEM DEN ETISKE FORDRING OG ALLE PERSONLIGE OG SOCIALE FORDRINGER af Hans Fink

- EFTER LOVEN - DEN ETISKE FORDRING SOM LUTHERSK ETIK af Svend Andersen

- ERKENDELSE OG NÆRVÆR - DIGTNINGENS ROLLE I DEN ETISKE FORDRING af David Bugge

- KUNSTEN AT LYTTE - OM TONENS ETIK HOS K.E. LØGSTRUP af Peter Aaboe SÞrensen

- EKSISTENSTEOLOGI OG HUMANISME - OM KONTEKSTEN FOR LØGSTRUPS OPPGJØR MED KIERKEGAARD af Svein Aage Christoffersen

- ”WENN ICH DICH LIEBE, WAS GEHT ES DICH AN?” - FÖRSÖK TILL EN JÄMFÖRELSE MELLAN SIMMEL OCH LØGSTRUP af Carl-Göran Heidegren

- GIVES DER STADIG IKKE EN KRISTEN ETIK? af Ole Jensen

- DEN ETISKE FORDRING - OMSORGENS KJERNEaf Per Nortvedt

- DEN ETISKE FORDRING OG TILLIDEN I ET PÆDAGOGISK PERSPEKTIV af Regner Birkelund

- GENSIDIG ELLER ENSIDIG? - OM LØGSTRUPS ETISKE FORDRING OG DEN DANSKE VELFÆRDSSTATS NORMATIVE GRUNDLAG af Jþrn Henrik Petersen & Lis Holm Petersen

- LEVINAS AND LØGSTRUP IN THE GLOBALIZED WORLD OF CONSUMERS af Zygmunt Bauman

"Det er ingenlunde tale om 'LÞgstrup-for-dummies', men derimod en samling ambitiÞse artikler, der pÄ glimrende vis er udvalgt til at illustrere de mangefacetterede potentialer, der er at finde i vÊrket [...] Derfor er Livtag med den etiske fordring ogsÄ grundlÊggende en antologi pÄ hÞjt niveau, og kan klart anbefales som inspiration til livtaget med LÞgstrup og Den etiske fordring."

*****

Nicklas Freisleben Lund, KultuNaut

"Dette livtag med den etiske fordring er pÄ bedste vis med til at holde liv i debatten om LÞgstrups hovedvÊrk - ogsÄ i Danmark."

Hans Hauge, Jyllandsposten

"Bogen viser, at LĂžgstrups tĂŠnkning er yderst relevant, selv her mere end 25 Ă„r efter hans dĂžd."

Kristeligt Dagblad

"en samling ambitiÞse artikler, der pÄ glimrende vis er udvalgt til at illustrere de mangefacetterede potentialer, der er at finde i vÊrket."

KultuNaut