(133)

Loistavat vuodet

ljudbok och e-bok


Suuri maailma -tetralogian aloitusosa on historiallista viihdettÀ rehevimmillÀÀn.

Historialliseen romaaniin jÀnnÀrin ja seikkailukertomuksen aineksia taitavasti yhdistelevÀ perhesaaga Pierre Lemaitren vauhdikkaaseen ja koukuttavaan tyyliin.

EletÀÀn vuotta 1948. Varakas Pelletierin perhe omistaa Beirutissa menestyvÀn saippuatehtaan. Perheyrityksen jatko on vaakalaudalla, sillÀ jokainen perheen neljÀstÀ lapsesta palaa halusta lÀhteÀ Libanonista ja elÀÀ omaa elÀmÀÀnsÀ. Yksi kerrallaan he kaikkoavat maailmalle. Jean, François sekÀ pikkusisko HélÚne Pariisiin, Etienne Indokiinan sodassa kadonneen rakastettunsa perÀssÀ Saigoniin. Jokainen heistÀ kohtaa todellisuuden, joka on kaukana siitÀ, mitÀ he olivat suunnitelleet.

Loistavat vuodet on ihmiskohtaloiden kudelma, johon mahtuu eksotiikkaa, rakkautta, intohimoa, petosta ja keinottelua. Ja muutama murha.

Hienot henkilöhahmot, vahva tarina ja historiallisen ajankuvan vÀrikkyys tekevÀt romaanista jÀnnittÀvÀn ja nautinnollisen elÀmyksen. Taitava juonenkuljetus cliffhangereineen suorastaan pakottaa lukijan ahmimaan luvun toisensa jÀlkeen.

Pierre Lemaitre (s. 1956) on yksi Ranskan suosituimpia kirjailijoita, jonka romaaneja on myyty yli 20 maahan. HÀnen historiallinen trilogiansa kahden maailmansodan vÀlisestÀ Ranskasta (NÀkemiin taivaassa, Tulen varjot, Tuhon lapset) oli maailmanmenestys. Trilogian aloitusosa NÀkemiin taivaassa sai ilmestymisvuonnaan Ranskan arvostetuimman kirjallisuuden alan tunnustuksen, Goncourt-palkinnon ja Prix du Roman France Télévisions -palkinnon. Romaanin pohjalta on tehty myös elokuva.

Lemaitrelta on aiemmin julkaistu suomeksi myös rikosromaanit Alex, Camille, IrÚne, Rosie,Silmukka, VerihÀÀt, Petoksen hinta ja KyykÀÀrme HÀn on saanut perÀti kolme kertaa International Dagger -palkinnon sekÀ vuonna 2017 Suomen dekkariseuran ulkomaisen jÀnnityskirjallisuuden kunniakirjan.


UpplÀsare: Martti Ranin
LĂ€ngd: