(0)

Ludvig Holbergs poetiske maskerade

e-bok


Det er en fornÞjelse at beskÊftige sig med Ludvig Holbergs forfatterskab, ogsÄ fordi det lÊst i historisk perspektiv viser, at en forandring af en given samfundsorden er mulig, ja til tider ÞnskvÊrdig.

SkĂžnt Ludvig Holberg var en enevĂŠldens svorne tilhĂŠnger, var han farlig for den bestĂ„ende feudale ordning, fordi han nok forsvarede den, men samtidig opfordrede til ransagelse, ja stundom lukkede op for en helt utilbĂžrlig kritik. Og det er i dette spil mellem magtfuldhed og afmagt, hans farlighed lĂ„ – og stadig ligger!

Asger Albjergs Holberg-bog klarlÊgger sammenhÊngen mellem digter, samfundsforhold og forfatterskab. En udfÞrlig historisk indledning og en redegÞrelse for feudalbaronens egen litterÊre og privatÞkonomiske udfoldelse fÞlges af skarpe analyser af "Jeppe pÄ bjerget" og andre arbejder, som afspejler menneskets fundamentalt Êndrede vilkÄr i Ludvig Holbergs aktive periode.

Bogen er et pionerarbejde, og et stort og omhyggeligt noteapparat er med til at gÞre bogen uundvÊrlig for den, der vil gÄ i dybden med holbergstudier.

Asger Albjerg er en dansk forfatter og hĂžjskolelĂŠrer. Han har blandt andet udgivet bĂžger om dansk litteratur og er ansat som lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.