(0)

Luftpianoet : En bog om Johnny

e-bok


Samlingens seks noveller giver et billede af et isoleret menneske, Johnny/Absalon, en nÞgle til en del af Peter Ronilds forfatterskab. Ronild, der er fÞdt pÄ Amager, voksede op i en ordlÞs kommunikation - med en dÞvstum far og en dÞvstum mor, der dÞr, da Ronild er syv. Som barn lÊrer han at aflÊse menneskers kropssprog. Og om Johnny hedder det i "Tilegnet Daniel Defoe":

"Han var en rask dreng, Han havde for vane, nÄr som helst han kunne slippe af sted med det at gemme sig vÊk. Begive sig ind i et cykelskur og lukke dÞren eller sidde i en vaskekÊlder, der ikke blev brugt, hvis han da ikke lÞb langt bort til et kvarter, hvor ingen kendte ham, og han kunne sige, at han hed Johnny, hvis nogen spurgte. Her gik han og kiggede pÄ alle slags mennesker, og han kunne se, hvad alle tÊnkte og fÞlte... for hjemmefra var han vant til at forstÄ den slags om mennesker uden at forstÄ en lyd. Ingen kunne narre Absalon, derfor kunne Absalon narre alle, for han vidste god besked, inden de talte".

(Novellen blev en film under DRs TV-Drama, "Fader min" (1974) med Jens Okking som den dĂžvstumme far).

I "Zoo, Margriet, Zoo" – med mange veloplagte fortĂŠllinger indlagt - er det (igen) kvinden, der Ă„bner op for Johnny. Men bedrager ham: Fik jeg dig, abe? SpĂžrger hun drillende, da han opdager det og indser det: "For jeg havde ikke lĂŠngere en abes snĂŠvre hjerte, men et menneskes, der er Ă„bent for alt."

Ikke mange digtere og professionelle har et et bagland, hvor kropssproget var det dominerende og ordene kun langsomt faldt pÄ plads i den nÊre virkelighed. Peter Ronild har. Peter Thielst.

Peter Ronild (1928 – 2001) var uddannet journalist og skrev i en Ă„rrĂŠkke for flere dagblade bl.a. Politiken. Efter sin debut med den anmelderroste "I morgen kommer paddehatteskyen" arbejdede han som skĂžnlitterĂŠr forfatter, TV-dramatiker, journalist og skuespiller. Desuden dramatiske arbejder for radio og film.

Peter Ronilds vĂŠrker er kendetegnet ved naturalismens biologiske livssyn og ved en blanding af realisme og symbolisme, fremherskende i modernismen. Han udfordrede, inspireret af "den ny franske roman", med nye litterĂŠre udtryk og kompositionsformer.