(19)

Lykkens brud

ljudbok


LYKKENS BRUD er en fascinerende fortÊlling om en ung muslimsk kvindes kamp for at leve sit liv, som hun vil. Det er en historie om at have modet til at vÊlge sin egen vej og fÞlge sit hjerte og sine drÞmme pÄ trods af familieforventninger, religiÞse og kulturelle traditioner og social kontrol.

Simona Abdallah, 33 Ă„r, er barn af en palĂŠstinensisk flygtningefamilie med et strengt og traditionelt moralkodeks og er opvokset i Gellerupparken i Århus. Som helt ung bliver hendes dybe Ăžnske om at spille pĂ„ tromme begrĂŠnset af en kultur, der kun tillader mĂŠnd at spille pĂ„ den traditionelle arabiske darbuka-tromme, som hun har forelsket sig i.

Den eneste mulighed for komme vĂŠk fra pigevĂŠrelset og lĂžsne op for familiens snĂŠrende bĂ„nd er gennem ĂŠgteskab. SĂ„ selvom hun aldrig har haft fĂžlelser for mĂŠnd, gifter hun sig som 17-Ă„rig for at opnĂ„ mere frihed. Men efter fire forlovelser og to skilsmisser stĂ„r det klart for hende, at ĂŠgteskab langt fra er vejen til det frie liv – som kunstner og menneske – hun Ăžnsker sig. Nu, 13 Ă„r efter, er Simona Abdallah en anerkendt percussionist, der har spillet med internationale navne som Natacha Atlas og Cheb Khaled, danske kunstnere som Lis SĂžrensen og Aura Dione og vĂŠret det musikalske indslag i Casper Christensen og Frank Hvams show Nu som mennesker.

OM FORFATTEREN

Minna Grooss er forfatter, dokumentarist og musiker og har tidligere skrevet bĂžgerne Homo, KĂžbenhavn – Grib byen og Divaer med morgenhĂ„r. Hun er kendt for sine unikke vinkler pĂ„ kvinder, mĂŠnd og kĂžnsroller i samtidens Danmark.

ANMELDERCITATER

"Oprþrende, provokerende og opmuntrende: Lés Simona Abdallahs historie (...) en velskrevet portrétbog med fine iagttagelser og nuanceret sprog. Simona Abdallahs historie er vérd at lése og diskutere. Hendes historie provokerer léseren – og hun kan vére en vigtig rollemodel, ikke blot for unge nydanskere under familiepres, men for unge mennesker i al almindelighed."

Maria SjĂžqvist, Kristeligt Dagblad

En vigtig lektie i en integrationsdebat ... velfortalt og sympatisk."

Johanne Mygind, Information

"Lykkens brud er Simona Abdallahs ĂŠrlige og modige beretning om at vokse op i Gellerupghettoen ... Et sjĂŠldent indblik i hverdagen for kvinder klemt mellem to kulturer."

Mette Rou Lund, Femina

"Selvom Danmark formelt set er et frit land, hvor vi bryster os af, at man selv kan bestemme, om man vil vÊre direktÞr eller verdensmester eller alt det midt imellem, er der ikke mange palÊstinensiske flygtninge, der gÄr fra Gellerupparken i Aarhus til en international karriere som perkussionist. SÄledes reprÊsenterer Simona Abdallah pÄ flere planer essensen af mÞnsterbryderi."

René Gummer, Weekendavisen

"SÄfremt man er interesseret i kulturelle forskelle, kvindeundertrykkelse og kvindefrigÞrelse, livet som flygtning og at opnÄ sine drÞmme, vil jeg klart anbefale denne bog."

Kulturkapellet