(0)

Lysternes herre

e-bok


Det er en kold nat i Frygien i Ă„r 404 f. Kr. Himlen er hĂžj og klar. I et lille hus i en navnlĂžs by begynder timeglasset at rinde ud for to elskende.

Det er hetĂŠren Timandra, som fra barnsben er lĂŠrt op i sanselighedens kunst og nu omgĂ„s filosoffer, kunstnere, dansere og flĂžjtespillere og den berĂžmte Alkibiades, Athens hĂŠrfĂžrer under den store krig mellem Athen og Sparta. Krigen har tvunget Timandra og Alkibiades til at flygte bort fra Attikas sollys. Venner og fjender er faldet i kampen. Hvad der venter er uvist. Alkibiades’ dramatiske liv afspejles i al dets glans og skrĂžbelighed i Timandras Ăžjne, og hendes beretning giver en sĂŠlsom farve til mennesker og hĂŠndelser fra GrĂŠkenlands guldalder.

Theodor Kallifatides modtog den ansete Signe Ekblad-Eldh-pris for denne roman.

Theodor Kallifatides er en grÊskfÞdt svensk forfatter, der kom til Sverige i 1964. Her startede han som avisbud og opvasker samtidig med, at han lÊste filosofi pÄ universitetet. Kallifatides har skrevet bÞger i mere end 30 Är, og har mange udgivelser bag sig.

Som emigrant har han oplevet sammenstĂždet mellem to kulturers vĂŠrdinormer og livsopfattelse. Et bĂŠrende tema i Kallifatides forfatterskab er derfor emigrantens endelĂžse fĂžlelse af hjemlĂžshed.

Ud over at vĂŠre prisbelĂžnnet forfatter er Kallifatides i dag en kendt, ivrig og respekteret samfundsdebattĂžr og litteraturkritiker.

Han debuterede som lyriker i 1969. Gennembruddet kom med den selvbiografiske trebindsroman "BĂžnder og Herrer", som skildrer 2. Verdenskrig og den efterfĂžlgende tragiske borgerkrig i GrĂŠkenland. Handlingen i romanen "Lysternes herre" er henlagt til antikkens GrĂŠkenland, og her modstilles mandlig, destruktiv krigslyst og kvindelig kĂŠrlighed og klogskab.

I de produktive Är efter Ärtusindskiftet har han ogsÄ udgivet tre anmelderroste romaner, der knytter an til krimigenren heriblandt "En simpel forbrydelse" og "Den sjette Passager".

StĂžrstedelen af Kallifatides bĂžger er oversat til flere forskellige sprog, og han har vundet mange flotte priser.