(36)

Maa kuin veri

ljudbok och e-bok


MoniÀÀninen romaani neljÀstÀ sukupolvesta sademetsÀn keskellÀ, verenperinnöstÀ ja paremman elÀmÀn tavoittelusta

”MinĂ€ olen sademetsĂ€ssĂ€ asuva suomalainen. Suomessa en ole koskaan kĂ€ynyt, eivĂ€tkĂ€ siellĂ€ kĂ€yneet Ă€itini tai isĂ€ni tai edes isoĂ€itini, ja silti he kantoivat aina Suomea mukanaan.”

Kaarlon perhe lÀhtee Lahdesta kohti Argentiinaa vuonna 1906. Kotikaupungissa partioivat santarmit, ja työlÀisen toimeentulo on niukkaa, mutta Atlantin takana luvassa on oma maatilkku ja paratiisin hedelmiÀ, vapautta ja vaurautta, Colonia Finlandesa.

Maa kuin veri on runsas ja vÀkevÀ kertomus neljÀn sukupolven kohtaloista kaukaisessa siirtokunnassa, vanha kotimaa sydÀmessÀ. Vaikka matkaan lÀhdettiin suurin odotuksin, elÀmÀ on tropiikissakin ankaraa. Ester jatkaa isÀnsÀ maiden viljelyÀ, vaikka vuosien kuluessa machetet vaihtuvat raivaustraktoreihin. HÀnen elÀmÀnsÀ muuttuu kuitenkin tÀysin, kun erÀÀnÀ pÀivÀnÀ oveen koputtaa tuntematon nainen. Eero on aina nÀhnyt pidemmÀlle kuin kylÀnsÀ rajat. EnsimmÀisen tilaisuuden tullen hÀn jÀttÀÀ kaiken ja lÀhtee merille tavoittelemaan suurta unelmaansa. Aina on siirtokunnan viimeinen suomenkielinen asukas. Kun hÀn ystÀvystyy sademetsÀssÀ asuvan guarani-pojan kanssa, hÀn ymmÀrtÀÀ, millaista on elÀÀ, kun ympÀriltÀ katoavat puut.

Katriina Ranne (s. 1981 Noormarkussa) on lahtelainen kirjailija, joka on julkaissut kaksi romaania ja kaksi runokirjaa ja suomentanut afrikkalaisen runouden antologian. HÀn on vÀitellyt filosofian tohtoriksi Lontoossa. TÀtÀ romaania varten Ranne vieraili Argentiinassa haastattelemassa suomalaissiirtolaisten jÀlkelÀisiÀ sekÀ guaraneja. Maa kuin veri on fiktiivinen romaani, joka sai alkunsa kirjailijan Argentiinaan muuttaneen isoenon tarinasta.


UpplÀsare: Erja Manto

LĂ€ngd: