(0)

Magt og modstand

e-bok


Konstantin er en modstandskĂŠmper, som allerede i skoleĂ„rene kom i det bulgarske statspolitis sĂžgelys, og som ikke kan undslippe sin skĂŠbne for evigt. I 1953 sprang han et mindesmĂŠrke for Stalin i luften, og nu trues han med straffelejr. Metodi er officer i statspolitiet, en opportunist der fĂžrst og fremmest er loyal over for sin egen karriere – en systemets mand. ”ForhĂžrets Michelangelo” kalder de ham. Hen over et halvt Ă„rhundrede har de to udkĂŠmpet en kamp pĂ„ liv og dĂžd.

Det er en historie, der tillader Trojanow at fortĂŠlle noget mere universelt, et panorama over tiderne. Han har siden halvfemserne interviewet Ăžjenvidner til diktaturet, og med udgangspunkt i dette kĂŠmpe, autentiske materiale har han skabt en gribende skĂŠbnefortĂŠlling om menneskevĂŠrd og fornedrelse. Det er halvtreds Ă„rs historie i skyggen, fra 2. verdenskrig til murens fald. Det er barsk men bevĂŠgende erindringskunst.

Ilija Trojanow blev fÞdt i 1965 i Bulgarien, men forlod i en meget tidlig alder landet sammen med sin familie og bosatte sig i Tyskland. Sidenhen har han boet en ÄrrÊkke i Kenya, som han ogsÄ har skrevet bÞger om. Nu om dage bor han i Wien. Han har modtaget sÄvel Leipziger Buchmesse-prisen som Adelbert von Chamisso-prisen. Magt og modstand er hans fjerde roman, den tredje pÄ dansk. Tidligere er udkommet Verdenssamleren (2011) og Isbrud (2012), samt det lange essay Det overflÞdige menneske (2014).