(1)

Matopelin perilliset : Suomalaisten mobiilipelien uskomaton tarina

e-bok


Miten Suomesta tuli merkittÀvÀ mobiilipelien kehityskeskus.

Matopelin perilliset on suomalaisten mobiilipelien pikkujÀttilÀinen, tiivis lÀpileikkaus alan kehityksestÀ ja kÀÀnteistÀ. Se kuvaa, miten pelisuunnittelu on vuosikymmenten varrella muuttunut, kun teknologia, jakeluverkostot sekÀ yleisömÀÀrÀt ovat kasvaneet.

Taneli Armanton luoma Matopeli oli ilmestyessÀÀn vuonna 1996 erÀs maailman ensimmÀisistÀ kÀnnykkÀpeleistÀ. Nokian matkapuhelimien kÀyttöjÀrjestelmÀn mukana toimitettu peli villitsi yleisön, ja siitÀ jÀrjestettiin muun muassa MM-kisoja. Matopelin menestys auttoi alkuun ensimmÀiset suomalaiset mobiilipelistudiot, ja menestys alan maailmanmarkkinoilla on ollut huima.

Matkapuhelinmarkkinoita dominoineen Nokian jÀlkeen seurasi suomalaisten mobiilipelien maailmanvalloitus tunnetuimpina niminÀÀn Rovion Angry Birds sekÀ Supercellin pelit. NÀiden jÀttimenestysten rinnalle nousi nopeasti muitakin peliyhtiöitÀ, kuten Small Giant Games ja Seriously.

Kirja kertoo millÀ evÀin maailmanlaajuisessa pelibisneksessÀ on pÀrjÀtty, mitÀ tapahtuu nyt ja mitÀ on luvassa tulevaisuudessa.

Juho Kuorikoski on Kaustisella asuva tietokirjailija, pelisuunnittelija ja Pelit-lehden pitkĂ€aikainen avustaja. Kuorikoski työskentelee Centria Ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana. HĂ€n on kirjoittanut useita tietokonepelejĂ€ ja suomalaista pelialan historiaa kĂ€sitteleviĂ€ kirjoja, mm. Sinivalkoinen pelikirja, Suuret seikkailupelit, Commodore 64 – Tasavallan tietokone sekĂ€ X-COM-tietokonepelien klassikot.