(0)

Mellem dobbelt ild - og andre beretninger

e-bok


"Men pludselig suser og piber Kuglerne bag fra ind over os. Vi laa plat i GrÊsset, som heldigvis var temmelig hÞjt. Lyskuglerne gik igen op. Men denne Gang baade fra de russiske og Þstrigske Grave. Stillingen blev nu meget kritisk for os. Russerne havde opdaget, at der var noget paa FÊrde og satte nu ind med heftig Infanteri og MaskingevÊrild. Vi dÊkkede os, saa godt vi kunde. Men vi var ikke i Stand til at bruge Spaden. Østrigerne skÞd fra den ene Side og Russerne fra den anden. Vi laa altsaa i Ingenmandsland og under Ild fra begge Sider."

SÄdan skriver en af de op mod 30.000 sÞnderjyder, der deltog i 1. verdenskrig pÄ tysk side. SÞnderjylland havde vÊret tysk siden nederlaget i 1864, og det betÞd, at de unge danske mÊnd i regionen blev indrulleret i kejserens hÊr. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.

Foreningen af dansksindede sĂžnderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mĂŠnd. Det blev til mere end 600 bĂ„de dramatiske og hjerteskĂŠrende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer alle de beretninger, der blev trykt i DSK’s Ă„rbog fra 1945.

Samtlige beretninger fra ÄrbÞgerne er udgivet som e-bÞger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".