(0)

Mest imod

ljudbok och e-bok


I "Mest imod" blander hans Lyngby Jepsen polemiske essays med usentimentale erindringsstykker.

Der er kritiske indlĂŠg om f.eks. idrĂŠttens forrĂŠderi, akademiets inerti og religionens hykleri side om side med skarpe erindringskapitler om bl.a. Martin A. Hansen, kongehuset og forfatterens mor, Cicca. Der rundes af med overvejelser om at sige verden ret farvel og universets smukke lovmĂŠssighed. Hans Lyngby Jepsens afsluttende bind erindringer og essay er mest imod.

"De fleste at stykkerne, som foran er samlet, blev skrevet fÞr den ulykkelige hÊndelse som ramte mig i begyndelsen af december 1999 ... I mÄnedsvis kunne jeg ikke skrive en linie, knap mit eget navn. Men alle siderne i denne bog er nu skrevet om. Kun trÊning, Þvelse, trÊning satte mig i gang pÄ ny. Der skal nok vÊre dem som synes, at den ikke var umagen vÊrd. Men jeg har haft mine fornÞjelser undervejs." - af Hans Lyngby Jepsens efterord.

Mest imod er en erindringsbog i forlĂŠngelse af Til Andrea (1989), De gode kvinder (1991), Sicilianske naboer (1996) og En dag er vi lige gamle (1997).

Hans Lyngby Jepsen (1920-2001) har mere end 94 udgivelser bag sig. Hans voksede op blandt udstÞdte eksistenser pÄ fattiggÄrden i Aalborg, hvor faderen var inspektÞr. Her fik Hans Lyngby Jepsen tidligt stÊrke sociale indtryk, som sammen med byen, egnen og slÊgten kom til at prÊge hans forfatterskab.

Hans alsidige forfatterskab gav igennem mere end et halvt Ärhundrede en stor lÊserskare en rÊkke vÊrdifulde udgivelser, skÞnlitteratur sÄvel som faglitteratur. Han skrev spÊndingsromaner, noveller og debatbÞger om blandt andet sportens idealer samt biografier og portrÊtter af de socialdemokratiske statsministre Thorvald Stauning og Anker JÞrgensen. Dertil kom flere historiske romaner og egnsbeskrivelser fra sÄ vidt forskellige egne som Nordjylland og Sicilien.Lyngby Jepsens spÊndende og mangfoldige forfatterskab gav ham flere priser og legater. Han er bl.a. hÊdret med Henrik Pontoppidans Mindefond, Adam OehlenschlÀger Legatet, SÞren Gyldendal-prisen, H.C. Andersen-Legatet og LO's Kulturpris.


UpplÀsare: Jesper Anthonsen
LĂ€ngd: