(2)

Miesvaltaa murtamassa : Varhaisten feministien filosofisia kirjoituksia

e-bok


FeministisellÀ ajattelulla on pitkÀ historia, joka on nivoutunut tiiviisti yhteen filosofian historian kanssa. Miesvaltaa murtamassa esittelee yhdeksÀn erilaista tekstiÀ, joissa on kyseenalaistettu miesten valta ja puolustettu naisia.

EnsimmÀiset kirjoitukset ovat renessanssiajalta. NiissÀ sukupuolten keskinÀistÀ paremmuutta pohtivat ranskankielisen kirjallisuuden klassikko ja poliittinen ajattelija Christine de Pizan, alkemistina ja maagikkonakin tunnettu Cornelius Agrippa von Nettesheim sekÀ runoilija-filosofi Lucrezia Marinella.

1600-luvun keskustelijat puhuvat naisten tasavertaisten kykyjen puolesta ja vaativat mahdollisuuksia kouluttautua. NÀistÀ aiheista kirjoittavat kirjallinen vaikuttaja Marie de Gournay, korkeasti koulutettu ja kielitaitoinen Anna Maria van Schurman sekÀ teologi-filosofi François Poulain de la Barre.

Naisten tÀysiÀ poliittisia oikeuksia ja kysymyksiÀ naisten kansalaisuudesta pohdittiin vasta 1700-1800-luvuilla. NÀitÀ ajatuksia tuovat esiin historioitsija Catharine Macaulay, nÀytelmÀkirjailija ja poliittinen vaikuttaja Olympe de Gouges sekÀ filosofi Harriet Taylor Mill.

Miesvaltaa murtamassa tarjoaa laajan ja kiehtovan kuvan feminismin historiasta, jolla on yllÀttÀviÀ yhteyksiÀ myös nykyaikaan. Kuhunkin suomennokseen liittyy perusteellinen johdanto.