(0)

Min amerikanske barndom

ljudbok


"Den verden, jeg her beskriver, eksisterede for mere end et halvt hundrede Är siden, og mange af de mennesker, som beboede den, lever ikke lÊngere. I de mellemliggende Är har jeg lÊrt at vÊrdsÊtte livets gave og har gennem venskaber og kÊrlighedsforhold fÄet Þjnene op for min amerikansk-katolske barndoms velsignelser og begrÊnsninger. I 1976 opgav jeg mit amerikanske statsborgerskab og omfavnede med stor iver ikke bare dansk indfÞdsret, men ogsÄ dansk identitet. Den dag i dag bliver jeg ilde til mode, nÄr nogen kalder mig amerikaner, for jeg er dansker eller i det mindste amerikansk-dansker. Jeg er imidlertid gradvist blevet opmÊrksom pÄ, at den selvcentrerede nationalisme og overlegenhedsfÞlelse, som jeg troede at have lagt bag mig i USA, trives stadig bedre i mit adopterede land."

Amerikansk fÞdte professor emeritus Brian Patrick McGuire fortÊller om sin barndom i "en katolsk ghetto" som et barn i en bÞrneflok pÄ ni. Heksejagt pÄ kommunister, usynlige sorte tjenestefolk, nonner med englerÞst og San Francisco49ers var en del af Brian Patrick McGuires barndom og af det land, der i dag er sÄ forandret, at det nÊsten ikke er til at kende.

Brian Patrick McGuire (f. 1946) er professor emeritus i historie. Han blev dansk statsborger i 1976 og har blandt andet modtaget PH-prisen og Retspolitisk Forenings Pris for sit arbejde med flygtninge.