(5)

Min kinesiske farmor

ljudbok


- FortÊl mig om Kina. Lars Saabye Christensen sidder ved sin 89-Ärige fars sygeleje og beder ham fortÊlle den familiehistorie, der med farens dÞd kun vil vÊre erindring. Men faren siger ingenting. Opfordringen Äbner derimod en dÞr i forfatterens indre til hans egen og slÊgtens historie, som den udfoldede sig over fire generationer, to Ärhundreder og den halve verden: fra HjÞrring til Hongkong, fra Gabels gate i Oslo til JulianehÄbsvej i Hellerup.

Omdrejningspunktet for historien er den ’kinesiske’ farmor: murermesterdatteren Hulda, der falder pladask for den unge skibsfþrer Christensen, da han i 1905 tréder ind i hendes hatteforretning i Aalborg, og som kort efter, som hans nygifte hustru, rejser til Hongkong for at mþde ham derude.

I en veloplagt og underholdende tekst, der suverÊnt forbinder farens, farfarens og oldefarens livshistorier med den personlige beretning om en ung digters tilblivelse, forsÞger forfatteren at komme tÊttere pÄ sin kinesiske farmor. Hvem var hun, denne kvinde, hvis liv i modsÊtning til mÊndenes aldrig blev dokumenteret med hÊdersord, medaljer, festtaler og avisinterviews, og som ikke efterlod sig noget skriftligt ud over en forrygende opskrift pÄ kashmirs fiskeragout? Og er det overhovedet muligt at give historiens usynlige kvinder en historie uden at gribe til fiktionalisering og digt?

Min kinesiske farmor er et originalt og anderledes portrĂŠt af en kvinde, en sĂžgende og spĂžrgende indkredsning af en kvindeskĂŠbne gennem den tid, de mennesker og steder hun blev til igennem.


UpplÀsare: Bent Otto Hansen
LĂ€ngd: