"Vinteren gik på hæld. Solen fik mere varme, og vi lå og drev den af uden for barakbygningerne. Da sker det, at en russisk flyver pludselig dukker frem, ganske lavt stryger den hen over øen. Vi griber vore karabiner og sender en regn af kugler efter den; den forsvinder lige så stille igen. Igen er alt roligt og stille på vor ellers så fredelige ø. Dog varer freden ikke længe. Pludselig lader det russsiske artilleri sig høre. Granaterne brøler gennem luften og eksploderer kort efter. Vi kryber ind i vore dækninger, indtil alt igen er roligt."
Sådan skriver en af de op mod 30.000 sønderjyder, der deltog i 1. verdenskrig på tysk side. Sønderjylland havde været tysk siden nederlaget i 1864, og det betød, at de unge danske mænd i regionen blev indrulleret i kejserens hær. 6.000 af dem mistede livet for en sag, der ikke var deres.
Foreningen af dansksindede sønderjydske Krigsdeltagere 1914-18 (DSK) samlede i perioden 1941-1972 vidnesbyrd fra disse unge mænd. Det blev til mere end 600 både dramatiske og hjerteskærende historier fra fronten. Denne udgivelse rummer en af de beretninger, der blev trykt i DSK‘s årbog fra 1962.
Samtlige beretninger fra årbøgerne er udgivet som e-bøger under serienavnet "Øjenvidner 1914-1918".