(6)

Muuri : Matka maailman suurimpaan vankileiriin

e-bok


"Jos joltakulta lapsistani vietÀisiin vapaus ja tulevaisuus, olisi se vuoren kokoinen tragedia. Gazassa on miljoona lasta ilman vapautta ja tulevaisuutta. HeistÀ jokainen on jonkun lapsi, yhtÀ tÀrkeÀ kuin minun lapseni."

SyksyllĂ€ 2019 muisteltiin Berliinin muurin murtumista ja toisteltiin ”ei koskaan enĂ€Ă€â€. Mutta juuri kukaan ei kiinnittĂ€nyt huomiota siihen, ettĂ€ samaan aikaan Israel rakentaa muuria kansainvĂ€lisen oikeuden vastaisesti saartamansa alueen eristĂ€miseksi. Miksi suomalainen kansanedustaja on valmis asettumaan vaaraan vaatiakseen oikeutta gazalaisille? Miten Suomi liittyy Israelin miehityspolitiikkaan? MitĂ€ me voisimme tehdĂ€ historian muuttamiseksi?

Muuri - Matka maailman suurimpaan vankileiriin kertoo Anna Kontulan osallistumisesta kansainvÀlisen aktivistiryhmÀn tempaukseen, jonka tavoitteena on lisÀtÀ tietoisuutta unohdettujen gazalaisten epÀinhimillisestÀ kohtelusta. Operaatio Gazaan livahtamiseksi on suunniteltava salaisesti, sillÀ matka voi pÀÀttyÀ jo kÀÀnnytyspÀÀtökseen Tel Avivin lentokentÀllÀ. Gazan rajavyöhykkeellÀ israelilaissotilaat ampuvat ihmisiÀ jatkuvasti, ja myös kansainvÀlisiÀ aktivisteja on kuollut heidÀn luoteihinsa. Kaikkeen on siis osattava varautua.

Israelilaiset aseyhtiöt kÀyttÀvÀt Gazaa testilaboratorionaan ja mainostavat tuotteitaan sillÀ, ettÀ ne on testattu aidoissa olosuhteissa. Suomi tukee laitonta miehitystÀ vÀlillisesti kÀymÀllÀ asekauppaa miehittÀjÀn kanssa. EikÀ Suomi ole vain yksi asiakas muiden joukossa. Israelin puolustusministeriön mukaan Suomi kuuluu muutaman ydinvaltion joukkoon, joihin sen asevienti on ollut erittÀin merkittÀvÀÀ. Nykyinen miehityspolitiikka olisikin tehtÀvÀ Israelille vÀhemmÀn kannattavaksi lopettamalla asekauppa sen kanssa, ja siinÀ myös Suomella on suuri vastuu. Kun vuosikausien parlamentaarinen vaikuttaminen ei ole riittÀnyt, on kansanedustajankin koetettava muita keinoja.

Historia muuttuu harvoin vain muodollisen politiikan voimalla. Usein tarvitaan myös toimintaa, joka kyseenalaistaa vallitsevan jÀrjestyksen.

Anna Kontula on tamperelainen kolmannen kauden kansanedustaja ja sosiologi. Eduskunnassa hÀn on työelÀmÀ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja ja perustuslakivaliokunnan jÀsen. Kontula on aktiivinen mielipidevaikuttaja, joka osallistuu julkiseen keskusteluun tutkijana, kolumnistina, poliitikkona ja bloggaajana. HÀnet tunnetaan erityisesti työelÀmÀn muutokseen, siirtolaisuuteen, seksiin ja feminismiin liittyvistÀ puheenvuoroistaan. Kontula sai vuonna 2019 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksestaan Eduskunta - YstÀviÀ ja vihamiehiÀ.