(0)

Muuttoliike murroksessa : Metaforat, mielikuvat, merkitykset

e-bok


Millaista on suomalainen maahanmuuttokeskustelu? Julkisuudessa puhutaan ”pakolaisaalloista” ja ”tulvista” ja nĂ€ytetÀÀn karttoja Eurooppaan ”hyökyvistĂ€ siirtolaisvirroista”. Todellisuudessa valtaosa pakolaisista on lĂ€hellĂ€ kriisialueita, muualla kuin Euroopassa.

Miten puhetavat ruokkivat ennakkoluuloja ja ÀÀriliikkeitÀ? Miten poliittinen ilmapiiri on muototutunut uudenlaisen mediaympÀristön aikana? EntÀ miten Suomessa on historian saatossa keskusteltu esimerkiksi romaneista?

Muuttoliike murroksessa selvittÀÀ, miten muuttoliikkeeseen ja turvapaikanhakijoihin liittyviÀ mielikuvia luodaan. Kirja purkaa vakiintuneita puhetapoja, retorisia ja metaforisia kehystyksiÀ ja yhteiskunnallista polarisaatiota ja ennakkoluuloja ruokkivia merkityksenannon tapoja.

Kirjassa on 11 tutkimusartikkelia ja 16 lyhyttÀ asiantuntijatekstiÀ. Tavoitteena on parempi, humaanimpi ja faktoihin ja punnittuun tietoon perustuva muuttoliikekeskustelu.

VTT, tutkijatohtori Noora Kotilainen on sotaan, kriiseihin, vÀkivaltaan ja mediaan erikoistunut poliittisen historian tutkija.

YTT, dosentti Jussi Laine on apulaisprofessori Karjalan tutkimuslaitoksella ItÀ-Suomen yliopistossa.