(10)

Naarasperho

ljudbok och e-bok


”PerĂ€kkĂ€iset hetket ovat elĂ€mĂ€n ikuisesti jatkuva melodia, ja sellaisina hetkinĂ€ kun aistimukset asettuvat riitelemĂ€ttĂ€ pÀÀllekkĂ€in, sellaisina kuin tĂ€mĂ€ hetki, syntyy harmonia.”

On vuosi 1953, Elli elÀÀ kesÀÀnsÀ hÀmÀlÀisellÀ huvilalla sisartensa kanssa. Elli suhtautuu elÀmÀÀn toiveikkaasti, mutta maailma ei vastaa hÀnen toiveisiinsa, koska se ei ymmÀrrÀ Ellin kaltaista ihmistÀ. Ellin sisÀllÀ piilee sairaus, paha, josta ei puhuta.

Naarasperho on kertomus pienen ja hauraan ihmisen voimasta. Tomi Norha kertoo Ellin tarinan lÀmmöllÀ, lempeÀn katseen sÀvyttÀmÀnÀ.

”Elli katsoo vehreitĂ€ puita ja niiden tuulessa heliseviĂ€ lehtiĂ€ ja ajattelee kuinka valtavan nopeasti asiat toisinaan elĂ€mĂ€ssĂ€ tapahtuvat, kaikki tapaamiset ja tappelut ja sen sellaiset. Ja toisaalta samaan aikaan kaikki on ÀÀrimmĂ€isen hidasta, niin hidasta ettĂ€ vaikuttaa kuin kaikki pysyisi alati vain paikallaan eikĂ€ mitÀÀn edistystĂ€ tapahtuisi.”

--------------

Tomi Norha (s. 1969) on turkulainen musiikinopettaja ja kriitikko, joka on opiskellut myös kotimaista kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista. KevÀÀllÀ 2017 hÀn voitti Type & Tellin novellikilpailun. 90-luvulla Norha soitti bassoa Boycott-yhtyeessÀ. Naarasperho on hÀnen esikoisromaaninsa.

Avainsanat: historiallinen romaani, kotimainen kaunokirjallisuus, feminismi, esikoisteokset, 1950-luku, sairaudet, ihmissuhteet.ï»ż


UpplÀsare: Janus Hanski

LĂ€ngd: