(0)

Nietzsche. Memorandum

e-bok


‘Nietzsche. Memorandum’ (1945) er Georges Batailles indflydelsesrige udvalg af Friedrich Nietzsches aforismer og optegnelser. Udvalget ledsages af Batailles egne anvisninger til en sérlig tolkning af Nietzsche, der skulle vriste den tyske ténker fri fra nazisternes politiske misbrug og sþsteren Elizabeths redigering. Bogens modsvar – en ny anti-politisk sammensétning af Nietzsche – fik dermed stor betydning for, at man i efterkrigstiden igen léste Nietzsche som en afgþrende, eksistentiel ténker.

‘Nietzsche. Memorandum’ er ikke kun en bog tilegnet Nietzsches minde, men ogsĂ„ en prĂŠsentation af Batailles egen tĂŠnkning. Den franske litterat og filosof, der i eftertiden har haft stor indflydelse pĂ„ bl.a. Foucault, Derrida og post-strukturalismen generelt, fremkalder med Nietzsches hjĂŠlp de typiske trĂŠk ved en bestemt tilvĂŠrelsesform: det frie, ekstatiske og suverĂŠne liv.

‘Nietzsche. Memorandum’ er samtidig en appel og en opfordring til stillingtagen hos lĂŠseren. “Tiden er kommet til at vĂŠre FOR eller IMOD.” Bataille sĂžger i sin samtale med Nietzsche at fĂ„ sig selv og sin lĂŠser i tale. I Nietzsche. Memorandum sĂŠttes alt dermed pĂ„ spil, “ved grĂŠnsen til dĂžden og intethed”.

Bogen er forsynet med en grundig indledning Peter K. Westergaard.

“Den, der skriver i blod og tankesprog, vil ikke léses, men léres udenad.”