(179)

Nimeni on Selma: Juutalaisen vastarintataistelijan muistelmat

ljudbok och e-bok


Uskomaton selviytymistarina

Natsivallan alla elÀneen juutalaisnaisen tie johti vastarintaliikkeeseen ja lopulta keskitysleireille. Nyt 75 vuotta sodan pÀÀttymisen jÀlkeen hÀn kertoo pelastumisestaan, johon vaadittiin rohkeutta, kekseliÀisyyttÀ ja vÀlillÀ myös puhdasta onnea.

Kun toinen maailmansota syttyi, hÀn oli 17-vuotias. Pian hÀnen juutalaisuudestaan, jolla ei siihen asti ollut ollut Alankomaissa merkitystÀ, tuli elÀmÀn ja kuoleman kysymys.

Onnistuttuaan vĂ€lttĂ€mÀÀn työleirin, jolle hĂ€net oli mÀÀrĂ€tty vuonna 1942, nuori nainen liittyi vastarintaliikkeeseen. HĂ€n vÀÀrensi ja kuljetti asiakirjoja ympĂ€ri Alankomaita salanimellĂ€ Margareta van der Kuit. ”Marga” pystyi pitkÀÀn pakenemaan natseja, kunnes heinĂ€kuussa 1944 hĂ€net annettiin ilmi ja vietiin Vughtin keskitysleirin kautta Saksaan RavensbrĂŒckiin. Toisin kuin vanhempansa ja sisarensa Clara, hĂ€n selvisi leirien kauhuista hengissĂ€.

MissÀÀn vaiheessa kukaan ei tiennyt, ettÀ hÀn on juutalainen, saati hÀnen oikeaa nimeÀÀn. Vasta sodan jÀlkeen hÀn uskalsi sanoa sen ÀÀneen: nimeni on Selma.

Selma van de Perre syntyi Amsterdamissa 1922. Toisen maailmansodan aikana hÀn oli mukana vastarintatoiminnassa. Pian sodan jÀlkeen hÀn muutti Lontooseen, jossa hÀn työskenteli BBC:ssÀ ja toimi myös vuosia ulkomaankirjeenvaihtajana alankomaalaisille televisiokanaville. Selma van de Perre asuu edelleen Lontoossa.