(0)

Nogen gange skinnede solen

e-bok


Den fÞrste bog af trilogien om Yrsa fÞlger den unge pige i hendes hÄrde opvÊkst under 2. verdenskrig. Yrsa har seks sÞskende, og hele familien er stuvet sammen i en tovÊrelseslejlighed pÄ Islands Brygge. Hjemmet er prÊget af faderens utilregnelige temperament, der gÞr livet svÊrt for hele familien, ikke mindst Yrsa. Der er ikke langt mellem lussingerne, og Yrsa drÞmmer ofte om den dag, hun kan flytte hjemmefra. Yrsa og hendes bedste veninde, Evy, lÞber hver dag hen til fÊlleden, selvom deres forÊldre har forbudt dem det. Der er nemlig bÞrnelokkere derovre. Men helt fra barnsben har Yrsa vÊret trodsig og selvstÊndig, og fÊlleden reprÊsenterer et mulighedernes paradis, sÄ hun lader sig ikke skrÊmme vÊk.

Iris Garnovs serie om Yrsa fÞlger en ung pige fra en familie af beskedne kÄr. BÞgerne skildrer Yrsas personlige udvikling over en ÄrrÊkke og hendes kamp for selv at opnÄ selvstÊndighed og glÊde. Yrsa forsÞger gennem de tre romaner at hjÊlpe sin familie med at hÊve sig over deres hÄrde tilvÊrelse, samtidig med at hun bÄde forsÞger at finde sin egen plads i familien. Selvtilliden er ikke altid hÞj hos Yrsa, men hun er velsignet med bÄde gÄpÄmod og en veludviklet fantasi, og dette fÄr hende igennem de mange svÊre situationer, hun kommer ud for i lÞbet af serien.

Iris Garnov er fÞdt i 1939, og gennem tiden har hun haft mange forskellige jobs, heriblandt fabriksarbejder, refrÊnsangerinde og sekretÊr. Herefter tog hun basisuddannelsen pÄ Roskilde Universitetscenter, og i 1977 debuterede hun som forfatter. Efter hun udelukkende havde skrevet voksenbÞger, bad et forlag hende om ogsÄ at forsÞge sig med et yngre publikum. Herefter har Iris Garnov beskÊftiget sig med forskellige genrer lige fra billedbÞger til ungdomsbÞger. FÊlles for bÞgerne er, at de tager udgangspunkt i hverdagen og lader historien udspille sig der.