(0)

Norden for lov og ret

e-bok


Fangeren Sachawachiak bor i Alaska nord for polarcirklen i et lille inuitsamfund. Inuitterne har boet der lÊngere end de kan huske og de kalder deres hjem for Nuwuk. De bor i hytter af drivtÞmmer og uden for hver hytte, er der bygget et stillads med alle de ejendele en inuit har brug for: kÞd, spÊk, varme klÊder, seletÞj, kajakker, slÊder, harpuner, spyd og lanser. Alt sammen surret sammen med stÊrke sÊlskindsremme, der sikrer ejendelene mod vinterens voldsomme snestorme. Men de hvide mennesker, der begynder at brede sig i omrÄdet, kalder Nuwuk for Point Barrow og de opfÞrer sig som om, stedet er deres. MÞdet mellem den vestlige civilisation og Sachawachiak viser sig at blive en blodig og farefuld affÊre.

Den kendte grÞnlandsfarer Ejnar Mikkelsen (1880-1971) har med "Norden for lov og ret" skrevet en hÄrrejsende roman om livet for de oprindelige folk i det nordligste Alaska.

Den danske polarforsker Ejnar Mikkelsen (1880-1971) dedikerede stÞrstedelen af sit liv til ØstgrÞnland og skrev en rÊkke fascinerende bÞger om sine ekspeditioner. Han var en hÞjt begavet, stÊdig og vovemodig eventyrer, der gennem hele sit liv fÞlte stor indignation over fattige og oprindelige folks fordrivelse og dÄrlige vilkÄr. Han var bare tyve Är, da han drog afsted pÄ sin fÞrste grÞnlandsekspedition, og siden fulgte adskillige ekspeditioner. Under en fejlslagen eftersÞgningsekspedition overlevede Ejnar Mikkelsen to Är i isolation, indtil han pÄ vanviddets og sultedÞdens rand blev fundet af et norsk hvalfangerskib. Det skrÊmte ham dog ikke fra at tage afsted igen, og han kÊmpede indtil sin dÞd for at forbedre forholdene i GrÞnland.