(0)

Oldtidssagaernes verden

ljudbok och e-bok


Oldtidssagaerne var den fÞrste sagagenre, der udkom pÄ tryk. I den politisk hÞjspÊndte stemning i 1600-tallet blev de brugt som bevis for Danmarks og Sveriges Êldgamle kongehuse. Svenskerne mÄtte basere deres argumenter pÄ oldtidssagaerne, hvorimod danskerne ogsÄ kunne bryste sig af Saxos Danmarkshistorie. Men Saxo havde allerede vÊret hos islÊndingene: StÞrstedelen af hans ni fÞrste bÞger er baseret pÄ oldtidssagaer. I romantikken dyrkede man Nordens oldtid, og den fandt man i oldtidssagaerne. Nu ansÄs sagaerne som et Êgte udtryk for nordisk Änd. Med kildekritikkens indtog begyndte puristiske lÊsere at stille spÞrgsmÄlstegn ved oldtidssagaernes historiske trovÊrdighed. I 1900-tallet fik oldtidssagaerne igen fornyet aktualitet nu via fantasy-litteratur, sÊrlig Tolkiens Ringenes herre og senere ogsÄ TV-serierne Game of Thrones og Vikings, der blandt andet er baseret pÄ oldtidssagaernes beretninger.

I dag lĂŠser vi oldtidssagaerne som gode historier, ja, litteratur og som middelalderens reception af Nordens oldtid. I modsĂŠtning til de Ăžvrige islandske sagagenrer fortĂŠller oldtidssagaerne om en bred vifte af genderbendere, kvindelige oprĂžrere og grĂŠnsebrydere af begge kĂžn. I oldtidssagaerne mĂžder vi valkyrier og mĂžkonger, der frygtlĂžst henter svĂŠrd i gravhĂžje pĂ„ SamsĂž, magikyndige dvĂŠrge i Århus, jyske skurke, drager, trolde, kĂŠmper og bersĂŠrker, og mĂŠnd, der er sĂ„ maskuline, at de helst vil undvĂŠre kvinder. Der er ondskab og underholdning med store armbevĂŠgelser, det er humor pĂ„ hĂžjt plan, frĂŠkt og frivolt, men fortalt i sagaernes lakoniske stil. Sagaerne byder samtidig pĂ„ fine psykologiske portrĂŠtter af misundelige fĂŠdre og endda beretninger om dysfunktionel ledelseskultur i Lejre. Oldtidssagaerne er eddadigtenes prosamodstykke, Beowulf pĂ„ prosa, det er islandske sagaer inspireret af Sydens ridderromaner og Boccaccio iblandet ĂŠldgamle hjemlige fortĂŠllinger. Det er med andre ord en mangfoldig sagagruppe, skrevet fra slutningen af 1100-tallet og frem til 1400-tallet.

I Ärene 2016-2019 udkom pÄ Gyldendal for fÞrste gang nogensinde en samlet oversÊttelse af oldtidssagaerne til et moderne sprog. Vikinger og valkyrier: Oldtidssagaernes verden giver en grundig og underholdende indsigt i oldtidssagaernes verden og et kendskab til den kultur og tid, hvori sagaerne blev skrevet og til sagaernes grundlÊggende temaer og verdensopfattelse. En sÄdan indfÞring er ikke hidtil blevet skrevet, hverken pÄ dansk eller andre sprog.