(1)

Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom

ljudbok och e-bok


”Om atomkrigens betydning for William Funks ungdom”

Jan Sonnergaards fĂžrste roman efter ”Radiatortrilogien” er en bĂ„de morsom og skrĂŠmmende kollektivroman om en gruppe unge mennesker fra NordsjĂŠlland, der bliver studenter i starten af firserne og bliver voksne netop som den kolde krig er pĂ„ sit allerhĂžjeste og paranoia og utryghed er noget, der med god ret fĂžles af hĂžj som lav, rig som fattig, kĂžn som grim.

Vi fĂžlger de forskellige unge mennesker igennem firsernes landskab med punks, bzÂŽere, yuppier og drop outs – vi fĂžres igennem de markante miljĂžer, der var dengang, fra Saltlageret og Ungdomshuset til CafĂ© Victor og orgierne i NordsjĂŠllands patriciervillaer. Der sĂŠttes spot pĂ„ firsernes fascination af undergrundsmode, new wave og punk rock – og af overklassefĂŠnomener som Ă„rgangschampagne, callgirls og coke, samtidig med at vi lĂŠser om atombomberne, prĂžvesprĂŠngningerne i Nevada eller ved Barentshavet, bombernes effekt, strategien bag brugen af dem, Hiroshima og Nagasaki og angsten for at det alt sammen skal gentage sig, denne gang bare i fuld skala ...

Bogen er fortalt som en nedtÊlling til den nukleare dommedag og undervejs fÞlger vi fortÊlleren, der bliver slÄet til komatÞs krÞbling under optÞjerne i KÞbenhavn, den lille William som desperat prÞver at blive optaget i de forskellige alt for lukkede klubber (punks eller yuppier... hvad er lige gyldigt, blot han bliver optaget et eller andet sted), opportunisten Axel med den dyre forÊldrebetalte lejlighed pÄ GrÞnningen, kokainpusheren Strudesen og hans storhed og fald, den promiskuÞse Vivi og hendes hadefulde forhold til mÊnd, cutteren Annemette, Iben og hendes problemer med fyrene og anoreksien og studierne.

Tiden er fĂžrst og fremmest prĂŠget af, at alle ved at dette er ”The final countdown” og romanen fortĂŠller detaljeret og historisk korrekt om firserne. Pointen mĂ„ dog kaldes kontrafaktisk, selvom den absolut er sandsynlig, skrĂŠmmende sandsynlig. Det kunne sagtens vĂŠre sket dengang. Det kan det stadig.


UpplÀsare: Peter Jorde
LĂ€ngd: