(0)

Op og ned ad den gyldne trappe

ljudbok och e-bok


Den gyldne trappe er Vor Frelsers Kirkes himmelstige. Den snor sig udvendigt om spirets grÞnne kobberstilk som et vartegn for Christianshavns gamle kvarter med kanaler, smukke kÞbmandsgÄrde og gader med toppede brosten.

Årene er 1940-1945, de fem Ă„r under besĂŠttelsen set med en halvvoksen piges Ăžjne. En tid med isvintre og mĂžrklĂŠgning og skjulte lĂŠngsler, men hvor livet ikke desto mindre glider af sted i rolig hverdagsrytme trods det daglige syn af de forhadte tyske soldater, rationeringens besvĂŠr, manglen pĂ„ brĂŠndsel og navnlig manglen pĂ„ frihed.

FortĂŠlleren befinder sig i erindringens sfĂŠre mellem fantasi og virkelighed, og hun befolker Ăžen med mangfoldige, farverige menneskeskĂŠbner, tragiske og komiske, de handlende, kunstnerne, excentrikerne. Men det er forĂŠldrene, der er hendes centrum pĂ„ godt og ondt – trods deres uregerlige temperament og hemmeligheder, alt imens hun med barnets selvfĂžlgelige accept af tingenes tilstand og sans for dramatisk spĂŠnding oplever folkesejren, sabotager, modstandsbevĂŠgelsen og endelig befrielsen. Det hele udgĂžr trin pĂ„ vejen mod at blive voksen. En ny verden Ă„bner sig Ăžverst pĂ„ himmelstigen.

Anne Chaplin Hansen (f. 1924) er en dansk-fransk forfatter, der har skrevet en lang rĂŠkke romaner og noveller og endvidere har arbejdet som teateranmelder for BT og teater- og litteraturanmelder hos Jyllands-Posten. Anne Chaplin Hansen er uddannet i romansk filologi og debuterede som forfatter i 1956 med novellesamlingen "Olivenlunden".