(0)

Orm og Tyr

e-bok


Med det bredt anlagte religionshistoriske vĂŠrk Orm og Tyr (1952) sĂžger Martin A. Hansen at skildre det religiĂžse liv i Norden fra de fĂžrste jĂŠgeres naturdyrkelse til vore dages kristendom. PĂ„ sine rejser i Norden, bl.a. sammen med Sven Havsteen-Mikkelsen, der til bogen udfĂžrte over hundrede trĂŠsnit, indsamlede han et overvĂŠldende stof til belysning af troens konkrete, magiske eller rituelle udtryk.

Sagnet, der har givet vÊrket navn, beretter om lindormen, der lÊgger sig rundt om kirken, hvorved menigheden holdes ude fra Guds ord. Men menigheden opfostrer en tyr, der efter syv Är drÊber ormen i kamp. For Martin A. Hansen var dette sagn en beretning om, hvordan hÄbet, troen og livsmodet sejrer over den drÊbende meningslÞshed og om de folkelige, livsopholdende krÊfters kamp mod ÞdelÊggelsen.

Med Orm og Tyr forsÞgte Martin A. Hansens at bringe et sammenhÊngende menneskebillede fra almuekulturen ind i moderniteten. Med sÄdanne visioner prÊgede han efterkrigstidens Ändelige og intellektuelle debat, som den fandt sted i kredsen omkring tidsskriftet Heretica, ligesom han med en omfattende foredragsvirksomhed pÄvirkede den almindelige lÊser.