(486)

Passio

ljudbok och e-bok


On toukokuu, 1500-luku koittamassa, dominikaanimunkki Girolamo Savonarola on hirtetty ja poltettu roviolla Piazza della Signorialla. Hurmosaskeesin painajainen on pÀÀttynyt, Firenze on ylösnoussut, ja ruhtinatar Vasari voi taas pukeutua sÀÀtynsĂ€ mukaisesti ja koristautua miehensĂ€ lahjoittamaan ylelliseen koruun. HĂ€n tietÀÀ syyn ruhtinaan anteliaaseen lahjaan, mutta pitÀÀ kipeĂ€n salaisuuden sydĂ€messÀÀn. ”Minulla ei ole oikeutta raskauttaa kenenkÀÀn elĂ€mÀÀ tĂ€llĂ€ korulla, tĂ€mĂ€ olkoon minun ristini, minun kannettavakseni tarkoitettu”, ajattelee ruhtinatar. Ja lopulta koru haudataan hĂ€nen mukanaan, mutta haudan rauhaan ja pimeyteen hyvĂ€n ja pahan tiedon puu ei jÀÀ.

Puoli vuosisataa myöhemmin Venetsian Cannaregion ghetossa kultaseppÀ Yakob Masri kÀtkee korun pajansa lattialautojen alle. VÀkivaltainen, karkea Pietro Calimani, muranolaisen peilipajan rikastunut omistaja, tekee kuolemaa ja on lÀhettÀnyt poikansa kiristÀmÀÀn vanhaa kultaseppÀÀ. Juutalaisperheen on paettava, ja vainottujen pitkÀ matka pÀÀttyy Habsburgien Wieniin. Mutta muodonmuutoksen kokenut koru vaihtaa vuosisatojen kuluessa yhÀ uudelleen omistajaa ja kulkeutuu ensin Krakovaan ja sitten yhÀ pohjoisempaan, lopulta Suomeen.

ElÀmÀn mielekkyyden, sen merkityksen tavoittelu on Pirkko Saision Passio-romaanin ytimessÀ. Hengellinen etsintÀ, usko ja ideologia kantavat kaikkia, mutta toisille elÀmÀn selviytymistaistelussa yhteinen veri ja sydÀmen syke ovat ainoa pelastus. Passio on suuri nÀky, tarkovskilaisen vÀrikyllÀinen eurooppalainen kronikka. Se on kuin arkaainen legenda, sen kerronnassa on myytin todistusvoima.


UpplÀsare: Pirkko Saisio
LĂ€ngd: