(0)

Peter Nogensen

e-bok


Peter Nogensen vokser op i Sydslesvig i slutningen af 1800-tallet og flytter senere til MĂŒnchen, hvor hans sorglĂžse studieĂ„r brat afbrydes af 1. verdenskrig, der slukker lyset over hans barndomsidyl og -illusioner. I modsĂŠtning til sĂ„ mange andre unge tyske mĂŠnd overlever Peter Nogensen krigen og slĂ„r sig endnu engang ned i MĂŒnchen, hvor han etablerer sig som kunstner, men endnu engang griber verdenssituationen ind i hans liv. I 1930‘erne forsĂžger hans tidligere kunstnervenner at overtale ham til at male i en ny nordiskorienteret "sund" retning, og da det mislykkes, trĂŠder selveste dr. Goebbels ind i hans liv for at overtale ham til at male efter nazisternes idealer.

Gennem Peter Nogensen oplever vi 1. verdenskrigs rÊdsler for dem, der blev sparet turen til fronten, den kunstneriske opblomstring i mellemkrigstiden og det pres, der efterfÞlgende lagdes pÄ hele den tyske befolkning for at fÄ dem til at indordne sig under nazisternes Êstetik og tankegang. "Peter Nogensen" blev en enorm succes i sin samtid, mÄske netop fordi den sÄ smukt og indgÄende skildrer oplevelserne for det danske mindretal i Sydslesvig.

Den danske forfatter Hans Peter Jacobsen eller H.P. Jacobsen (1892-1973) skrev en lang rĂŠkke romaner, sĂŠrligt i krimigenren. H.P. Jacobsen er endvidere kendt for at vĂŠre far til den folkekĂŠre forfatter Cecil BĂždker.

"
Ikke blot et litterĂŠrt kunstvĂŠrk, men ogsĂ„ et tidsbillede af blivende vĂŠrdi
" – Flensborg Avis