(25)

Pohja

ljudbok och e-bok


Vapaus pukee halvan takin ja kalliit aurinkolasit, se on lÀhdössÀ. En voi tehdÀ mitÀÀn, mikÀ pakottaisi sen sittenkin muistamaan minut hurjana ja kauniina naisena, jonka hiukset jatkuvat liekkeinÀ ja joka on polttanut raudalla sydÀmensÀ suonet.

Laura Gustafsson ottaa haltuun omaelÀmÀkerrallisen fiktion. Pohja on intiimi ja paikoin surkuhupaisa kuvaus rakkauden karkeudesta, halun kauneudesta, Àitiyden raadollisuudesta ja lihan kurittamisesta. Tarina vie kirjailijaa ja lukijaa kohti hetkeÀ, jossa suru alkaa.

"Kirjoitin Pohjan, koska se hĂ€vetti, pelotti ja kiihotti minua niin paljon. PÀÀtin olla niin rehellinen kuin osaan ja nĂ€yttÀÀ itseni kaunistelemattomassa valossa. EhkĂ€ sitĂ€ kautta lukijakin voi tunnistaa itsensĂ€. Ihmiset kuitenkin ovat aika samanlaisia." – Laura Gustafsson

"Syksyn mielenkiintoisimpiin kirjoihin kuuluu myös Laura Gustafssonin romaani Pohja, joka tutkii valtaa muun muassa seksuaalisen itsemÀÀrÀÀmisoikeuden, lapsen kasvatuksen ja luomistyölle omistautumisen nÀkökulmista." Yle Kirjojen Suomi 24.8.2017

Laura Gustafsson (s. 1983) on helsinkilÀinen kirjailija ja nÀytelmÀkirjailija.

Teatterikorkeakoulusta valmistuneen Gustafssonin hahmot ovat suorasanaisia, jopa karikatyyrimÀisiÀ. HÀn hyödyntÀÀ henkilögalleriassaan mytologioita ja pikku-uutisia. LeikittelevÀllÀ kerronnalla hÀn kÀsittelee teoksissaan suuria aiheita, kuten toiseutta, vÀkivaltaa ja ihmisyyttÀ. Teosten paikoin synkeÀÀ maailmaa keventÀvÀt huumori ja Gustafssonin omintakeinen mielikuvitus.

Esikoisteos Huorasatu (2011) nousi Finlandia-ehdokkaaksi. Se on kertomus naisiin kohdistuvasta vÀkivallasta lÀpi historian, julkaistu Saksassa ja Ranskassa ja kÀÀntyy parhaillaan turkiksi. Toinen romaani Anomalia (2013) kÀsittelee kieltÀ, pahuutta ja susilapsia ja herÀtti heti ilmestyessÀÀn huomiota Ranskassa.

Gustafssonin kolmas romaani Korpisoturi ilmestyi syksyllÀ 2016. Se katsoo ihmistÀ raadollisuudessaan, pienuudessaan ja loputtomassa kauneudessaan.

Gustafsson työskentelee romaanien kirjoittamisen ohessa yhdessĂ€ taiteilija Terike Haapojan kanssa. He ovat luoneet Toisten historia -projektin, joka tarkastelee maailmanhistoriaa elĂ€inten nĂ€kökulmasta. Yleisölle on esitetty Naudan historian museo -nĂ€yttely (2013) ja Oikeusjuttu-luentoesitys (2014). SyksyllĂ€ 2016 valmistui Museum of Nonhumanity – EpĂ€ihmisyyden museo Helsingin Suvilahteen.

Gustafsson kirjoittaa sÀÀnnöllisesti myös omaa blogia, jossa hÀn kommentoi ja pohtii ajankohtaisia aiheita sekÀ henkilökohtaista elÀmÀÀnsÀ.


UpplÀsare: Maija Lang
LĂ€ngd: