(0)

Politiske skrifter

e-bok


Denne bog samler de vigtigste af Jean-Jacques Rousseaus' (1712-1778) mindre politiske og Þkonomiske skrifter. For fÞrste gang pÄ dansk bringes hans vigtige tekster om Korsika, politisk Þkonomi og Polen, der hver for sig er storslÄede eksempler pÄ politisk filosofi. De udvalgte tekster er afgÞrende for at forstÄ Rousseaus tanker om suverÊnitet, frihed, reprÊsentation, nation, stat, embede, fred osv. Begreber, der fortsat arbejdes med, og hvor Rousseau endnu i dag leverer et vÊsentligt bidrag til afklaringen af vores historiske og aktuelle samfundstilstand.

Rousseau fremstilles ofte som en rodet og usammenhÊngende tÊnker med hang til drÞmmerier. Flere af teksterne i denne bog viser ham som det stik modsatte, idet han her anvender sine tanker pÄ konkrete problemstillinger.

Bogen indeholder ogsÄ hans vigtige fÞrste afhandling, der er et opgÞr med sin samtids fremskridtsoptimisme. Teksten introducerer mange af de vigtigste principper i hans tÊnkning og viser Rousseau i et glÞdende opgÞr med den oplysningstÊnkning, han ofte associeres med.

I sit fyldige efterskrift opridser Mikkel Thorup konteksten for de forskellige tekster og forklarer Rousseaus hovedbegreber.

BOGEN INDEHOLDER:

‘Om genoprettelsen af videnskaberne og kunstarterne har bidraget til at forédle moralen’

‘Konstitutionelt projekt for Korsika’

‘Afhandling om den politiske þkonomi’

‘Betragtninger over Polens styreform og dens pĂ„tĂŠnkte omdannelse’

‘Krigstilstanden’

‘Efterskrift: Om Rousseaus politiske filosofi’ ved Mikkel Thorup

"En fortrÊffelig samling af filosoffen Jean-Jacques Rousseaus politiske skrifter er nu oversat og udgivet pÄ dansk. (...)

Denne sans for de sociale kampe om forfĂŠngelig anseelse lĂžber igennem det fortrĂŠffelige udvalg af Jean-Jacques Rousseaus politiske skrifter, som idehistorikeren Mikkel Thorup har foretaget og i Ăžvrigt forsynet med et brillant efterord.

Thorup har samlet fem klassiske tekster i bogen: Der er Rousseaus udkast til en forfatning for Korsika, hans afhandling om den politiske Ăžkonomi fra den store franske encyklopĂŠdi, betragtninger over Polens styreform, et kort essay om krigstilstanden og endelig svaret til akademiet i Dijon."

Rune Lykkeberg, Information

"Der findes nÊppe nogen anden forfatter, der pÄ én gang er sÄ knivskarp i tÊnkningen og dog sÄ umiddelbart forstÄelig som Rousseau

NÄr en bog efter 250 Är virker mere vedkommende og aktuel end gÄrsdagens avis, sÄ ved man, at man har med en klassiker at gÞre. Og sÄdan er det faktisk med den samling af mindre skrifter af Jean-Jacques Rousseau , der netop er udkommet under titlen " Politiske skrifter ". Rousseaus skrifter er et skatkammer af refleksioner og principper, som enhver nutidig politiker, men mÄske mest af alt enhver nutidig borger kan have stor glÊde af."

Asger Brandt, Kristeligt Dagblad