(0)

Profeterne i Evighedsfjorden

e-bok


Siden Hans Egede begyndte sit missionsarbejde i GrĂžnland, har det grĂžnlandske folk i hĂžj grad accepteret kolonimagtens fortĂŠllinger om Gud og de hĂžjere magter, selvom det var helt anderledes end den folketro, der havde vĂŠret en del af den grĂžnlandske mentalitet i generationer.

I slutningen af 1700-tallet skete der imidlertid noget, som kolonimagten havde svĂŠrt ved at begribe. En religiĂžs vĂŠkkelsesbevĂŠgelse formede sig om de to profeter, ĂŠgteparret Habakuk og Maria Magdalene, i Evighedsfjorden i det afsidesliggende VestgrĂžnland, hvor lokalbefolkningen havde haft nemmere ved at bevare deres Ă„ndelige og materielle uafhĂŠngighed fra kolonimagten.

Mads Lidegaard fortÊller om dette spÊndende kapitel af GrÞnlands historie, der kom helt bag pÄ danskerne.

Mads Lidegaard (1925-2006) var dansk teolog, forfatter og hÞjskolemand. Han skrev en lang rÊkke bÞger om dansk folklore, GrÞnland og HÊrvejen i Jylland. Under anden verdenskrig var han aktiv i modstandsbevÊgelsen. Mads Lidegaard var i en ÄrrÊkke prÊst pÄ GrÞnland, hvor han lÊrte sig sproget og fik indsigt i den grÞnlandske kultur og befolkningens vilkÄr. Han var en af de fÞrste til at prÊsentere danskerne for grÞnlÊndernes forhold.