(35)

Rahan ruhtinaat: Matka pankkiirien suljettuun maailmaan

ljudbok och e-bok


Pankkiirien maailma ei ole vain hulppeita avokonttoreita pilvenpiirtÀjien huipuilla - se on itse asiassa koko arkisen elÀmÀmme perusta. Juuri kukaan meistÀ ei vain tiedÀ, miten hyvin tai huonosti nÀmÀ perustukset on rakennettu.

Tutkiva journalisti Joris Luyendijk tiesi hyvin vÀhÀn sijoittamisesta, pankkiireista tai investointipankeista ryhtyessÀÀn tutkimaan rahan liikkeitÀ. Kahden vuoden aikana hÀn haastatteli yli 200 Lontoon pankkiiria upporikkaista rahastonjohtajista takahuoneiden datanörtteihin. HÀnelle selvisi, ettÀ alalla on vallalla vaikenemisen koodi: vasta pitkÀn ja sinnikkÀÀn työn tuloksena ovet sisÀpiireihin alkoivat avautua ja lopulta haastateltavat uskoivat hÀnelle asioita jopa työpaikkansa menettÀmisen uhalla.

Onko kapitalismin ongelmana ahneus? Sokeuttavatko liian korkealle asetetut tulostavoitteet nÀkemÀstÀ kokonaisuutta tai pÀÀtösten moraalisia vaikutuksia? EntÀ onko vuoden 2008 romahduksen syvemmÀt syyt korjattu vai onko rahoitusmaailma edelleen yhteiskuntamme ytimessÀ tikittÀvÀ aikapommi? Vai onko totuus vielÀ sitÀkin huolestuttavampi: entÀ jos taloutemme on kuin lentokone, jonka kyydissÀ me kaikki olemme - mutta lukitun oven takana ohjaamossa ei olekaan ketÀÀn?

Rahan ruhtinaat on viihdyttÀvÀÀ, tarkkanÀköistÀ, uskottavaa - ja hyytÀvÀÀ luettavaa.


UpplÀsare: Pertti Huuskonen
LĂ€ngd: