(23)

Rakkauden Antarktis

e-bok


Laki ei ole kaikille sama

Palkitun kirjailijan hurja ja runollinen romaani yhteiskuntaan syvÀlle juurtuneesta naisvihasta. Rakkauden Antarktis on myös koskettava kertomus pahuudesta, yksinÀisyydestÀ ja Àidinrakkaudesta.

Tarinaa kertoo Inni, prostituoitu ja narkomaani, jonka elÀmÀ pÀÀttyy julmalla tavalla kuusikossa jÀrven rannalla. Kuolleen naisen perspektiivistÀ katsotaan maailmaa, jossa hÀnen lapsensa ja vanhempansa ja tietysti murhaaja jatkavat elÀmÀÀnsÀ. Kuten StridsbergillÀ yleensÀ, tÀmÀnkin tarinan takana on todellinen tapahtuma, Ruotsin tunnetuin paloittelumurha vuodelta 1984, jossa prostituoitu Catrine da Costan ruumiin osia löytyi Tukholman ulkopuolelta. Tunnusomaiseen tapaansa Stridsberg onnistuu kohottamaan todelliset, jÀrkyttÀvÀt tapahtumat taiteeksi, joka kÀsittelee suuria teemoja - tÀllÀ kertaa naisvihaa, ÀitiyttÀ ja sukupolvien yli jatkuvaa syrjÀytymisen ketjua.

Sara Stridsberg (s. 1972) kuuluu Ruotsin merkittÀvimpiin nykykirjailijoihin, ja hÀn on ollut Ruotsin Akatemian jÀsen. Vuonna 2007 hÀn sai Unelmien tiedekunnasta (suom. 2018) Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon, ja hÀn on ollut useasti August-palkintoehdokkaana. HÀn on menestynyt myös nÀytelmÀkirjailijana.