(6)

Rakkautta

ljudbok


"Rakkautta" on novellikokoelma, jossa naiset eivĂ€t solmi avioliittoja rakkauden tĂ€hden. Taloudellinen turva voi olla rakkautta tĂ€rkeĂ€mpÀÀ – ja voihan onnea etsiĂ€ rakastajattaren sylistĂ€ silloin kun avioliitto on onneton. Jotunin naishahmot ottavat ohjat omiin kĂ€siinsĂ€ tilanteessa, jossa avioliitto on yhteiskunnallisten normien takia ainoa vaihtoehto.

Julkaisuaikanaan "Rakkautta" herÀtti paheksuntaa eroottisten viittaustensa takia. Vaikka teosta pidettiin siveettömÀnÀ, aikalaiskriitikot kiittelivÀt novellien kieltÀ ja rakennetta. Jotunin taiturimainen tyyli vetoaakin lukijoihin vuosi vuoden jÀlkeen.

Kirjailija Maria Jotuni (1880–1943) on yksi mestarillisimpia suomalaisia kirjailijoita. HĂ€nen tunnetuin teoksensa on onnetonta avioliittoa kuvaava romaani "Huojuva talo", joka julkaistiin vasta 20 vuotta hĂ€nen kuolemansa jĂ€lkeen.

Helsingin yliopistossa kirjallisuutta ja taidehistoriaa opiskellut Jotuni julkaisi myös nÀytelmiÀ ja novellikokoelmia. HÀn kÀsitteli teoksissaan usein naisten asemaa ja yhteiskunnallisia epÀkohtia. Jotunin tarkkanÀköiset ihmiskuvaukset ihastuttavat myös 2000-luvulla.